&noscript=1 /> Knedle na każdą porę roku: przepisy Knedle na każdą porę roku: przepisy
 
Na talerzu Południowy Tyrol na talerzu
Knedle na każdą porę roku

Knedle na każdą porę roku

W Południowym Tyrolu istnieje wiele odmian knedli. W zależności od pory roku wykorzystywane są różne składniki.

Knedle w Południowym Tyrolu są przygotowywane na wiele sposobów. W zależności od pory roku wykorzystywane są różne składniki.

Czy wiesz, że w Południowym Tyrolu knedle były w menu już w XII wieku? Freski w kaplicy zamkowej w Hocheppan przedstawiają Matkę Boską w połogu, która stoi przy piecu i je knedle.

Na słono albo na słodko: knedle są obecnie skarbem kultury Południowego Tyrolu i stałym elementem wiejskiej kuchni. Można je podawać jako danie główne, do zupy, z sałatką lub jako dodatek do potraw. Przepisy na knedle są na pierwszy rzut oka proste. Nie należy jednak dać się zwieść pozorom. Potrzeba bowiem praktyki oraz pewnego wyczucia w rękach, aby knedle uzyskały finalnie idealny kształt i zachwycały na talerzu swoją puszystością. Cztery z naszych gospodyń podpowiedzą, jakie knedle są najlepsze w danej porze roku. I oczywiście zdradzą przepisy.

Przepis na wiosnę: knedle pokrzywowe

Wiosną bardzo popularne są knedle pokrzywowe. To zioło ma smak podobny do szpinaku i rośnie w Południowym Tyrolu zupełnie dziko. Nie ma żadnej możliwości niebezpiecznej pomyłki. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, mała wskazówka: wszystko, co nie parzy, nie jest pokrzywą. Zbieraj tylko górne, młode liście, najlepiej w rękawiczkach.

Składniki
4 osoby
30 MIN.
  • 125 ml
    mleka
  • 40 g
    masła
  • 1 mala szczypta
    gałki muszkatołowej
  • 2 lyzka
    mąki


  • Ponadto:
  • 40 g
    parmezanu (startego)
  • 60 g
    masła (zbrązowionego)

Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Pokrzywowe knedle
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Zwilżyć mlekiem chleb na knedle.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Umyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Drobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Na końcu dodać mąkę i formować małe knedle.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Posypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem.
  •  
    Powodzenia życzy
Martha Thaler
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Zmailer-Hof w Schenna
Przepis na lato: knedle z morelami

W lecie przychodzi czas na słodki przysmak: knedle z morelami. Można je podawać jako słodkie danie główne lub jako deser. Z zewnątrz są obsypane kruszonką i cukrem, ale dopiero po przekrojeniu widelcem odkrywają swój prawdziwy skarb: soczystą morelę. À propos, najlepsze morele do tych słodkich knedli pochodzą z doliny Vinschgau.

Składniki
4 osoby
40 MIN.

  • 300 g
    ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 45 g
    semoliny z pszenicy durum
  • 35 g
    skrobi ziemniaczanej
  • 1
    żółtko
  • 20 g
    másla
  • 8
    moreli


Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Knedle z morelą
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Ugotować ziemniaki; ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki rozłożyć na blacie roboczym i pozostawić do wystygnięcia.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Rozpuścić masło i razem z grysikiem, skrobią ziemniaczaną i żółtkiem dodać do ziemniaków. Całość wyrobić na gładkie ciasto.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Z masy lepić knedle; morela powinna być równomiernie otoczona warstwą ciasta o grubości ok. 1,5 cm.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Wodę lekko posolić i zagotować. Knedle gotować ok. 15–20 minut we wrzącej wodzie (woda nie może się gotować).
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Aby przygotować zasmażkę, należy rozpuścić masło i dodać do niego cynamon, cukier i bułkę tarą. Całość lekko podsmażyć.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Położyć 2 knedle z morelą na talerzu i polać słodką zasmażką; przed podaniem dowolnie udekorować.
  •  
    Powodzenia życzy
Familienbild
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Burgerhof w Brixen
Przepis na jesień: knedle buraczane

Buraki ćwikłowe dojrzewają jesienią. Rosną one pod ziemią i w Południowym Tyrolu znane są jako Rohnen. Zawierają duże ilości witaminy B, potasu, żelaza i kwasu foliowego, dostarczają cennych składników i nadają knedlom intensywny kolor. Wskazówka: aby knedle nie straciły koloru, należy je gotować na parze.

Składniki
12 knedle
90 MIN.
  • 50 g
    pora
  • 300 g
    sera gorgonzola
  • 50 g
    serka mascarpone
  • 150 ml
    śmietany
  • 500 g
    sól, pieprz
  • drobno posiekana pietruszka
  • 2
    jaja
  • sól, pieprz
  • kminek
  • 2 lyzka
    mąki
  • miękki ser



Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Knedlík z červené řepy
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Najpierw ugotować 3 buraki, a następnie przygotować z nich purée.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Cebulę i por drobno pokroić i krótko poddusić, podgrzać mleko, aby było letnie.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Purée z buraków, cebulę, por i mleko wymieszać z chlebem do knedli, pietruszką, jajkami i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Masę posypać odrobiną mąki i odstawić.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Następnie uformować knedle, umieszczając w środku każdego z nich kawałek miękkiego sera wielkości kostki cukru, a następnie zakończyć formowanie knedli.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    W tym czasie krótko podsmażyć por na rozgrzanym oleju, następnie dodać gorgonzolę i mascarpone, pozwalając, aby się trochę rozpuściły. Po dodaniu śmietany gotować chwilę na wolnym ogniu, a następnie ostudzić i przetrzeć przez sitko.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Knedle serwować polane sosem gorgonzola.
  •  
    Powodzenia życzy
Christian Pinggera
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Schnalshuberhof w Algund
Zimowy przepis: knedle z boczkiem

Knedle z boczkiem to niekwestionowany klasyk kuchni Południowego Tyrolu, podawany w dwóch różnych wariantach. W chłodne zimowe dni szczególnie dobrze smakują w gorącej zupie. Alternatywnie można je podawać z surówką coleslaw, która doskonale pasuje do tego dania. Uważaj: nigdy nie krój knedli nożem. Jest to uważane za obrazę – knedle powinny być bowiem miękkie i puszyste.

Składniki
6 osoby
60 MIN.
  • 1 kg
    knedli
  • 200 g
    specku
  • 1 peczek
    świeżego szczypiorku
  • 750 ml
    mleka
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 lyzka
    mąki pszennej
  • 8
    jaja



Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Knedle ze speckiem
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Chleb pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, położyć na to speck.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Posypać siekanym szczypiorkiem.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Wymieszać mąkę, jajka i sól. Wyłożyć na chleb i wszystko dobrze wymieszać.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Następnie dodać 2 łyżki stołowe mąki pszennej i znów wymieszać.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Masę odstawić na 15 minut, po czym formować mokrymi dłońmi okrągłe knedle.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Knedle dusić w garnku 15-20 minut.
  • circle-dashed 7.
    Krok
    Knedle ze speckiem serwować w gorącym rosole wołowym lub z zieloną sałatą bądź surówką z białej kapusty.
  •  
    Powodzenia życzy
Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Niedermair w Kastelbell/Tschars