
Knedle na każdą porę roku
W Południowym Tyrolu istnieje wiele odmian knedli. W zależności od pory roku wykorzystywane są różne składniki.
Knedle w Południowym Tyrolu są przygotowywane na wiele sposobów. W zależności od pory roku wykorzystywane są różne składniki.
Czy wiesz, że w Południowym Tyrolu knedle były w menu już w XII wieku? Freski w kaplicy zamkowej w Hocheppan przedstawiają Matkę Boską w połogu, która stoi przy piecu i je knedle.
Na słono albo na słodko: knedle są obecnie skarbem kultury Południowego Tyrolu i stałym elementem wiejskiej kuchni. Można je podawać jako danie główne, do zupy, z sałatką lub jako dodatek do potraw. Przepisy na knedle są na pierwszy rzut oka proste. Nie należy jednak dać się zwieść pozorom. Potrzeba bowiem praktyki oraz pewnego wyczucia w rękach, aby knedle uzyskały finalnie idealny kształt i zachwycały na talerzu swoją puszystością. Cztery z naszych gospodyń podpowiedzą, jakie knedle są najlepsze w danej porze roku. I oczywiście zdradzą przepisy.
Przepis na wiosnę: knedle pokrzywowe
Wiosną bardzo popularne są knedle pokrzywowe. To zioło ma smak podobny do szpinaku i rośnie w Południowym Tyrolu zupełnie dziko. Nie ma żadnej możliwości niebezpiecznej pomyłki. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, mała wskazówka: wszystko, co nie parzy, nie jest pokrzywą. Zbieraj tylko górne, młode liście, najlepiej w rękawiczkach.
-
125 mlmleka
-
40 gmasła
-
1 mala szczyptagałki muszkatołowej
-
2 lyzkamąki
- Ponadto:
-
40 gparmezanu (startego)
-
60 gmasła (zbrązowionego)
-
1.
KrokZwilżyć mlekiem chleb na knedle. -
2.
KrokUmyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba. -
3.
KrokDrobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść. -
4.
KrokNa końcu dodać mąkę i formować małe knedle. -
5.
KrokGotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. -
6.
KrokPosypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem. -
Powodzenia życzy

Przepis na lato: knedle z morelami
W lecie przychodzi czas na słodki przysmak: knedle z morelami. Można je podawać jako słodkie danie główne lub jako deser. Z zewnątrz są obsypane kruszonką i cukrem, ale dopiero po przekrojeniu widelcem odkrywają swój prawdziwy skarb: soczystą morelę. À propos, najlepsze morele do tych słodkich knedli pochodzą z doliny Vinschgau.
-
300 gugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
-
45 gsemoliny z pszenicy durum
-
35 gskrobi ziemniaczanej
-
1żółtko
-
20 gmásla
-
8moreli
-
1.
KrokUgotować ziemniaki; ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki rozłożyć na blacie roboczym i pozostawić do wystygnięcia. -
2.
KrokRozpuścić masło i razem z grysikiem, skrobią ziemniaczaną i żółtkiem dodać do ziemniaków. Całość wyrobić na gładkie ciasto. -
3.
KrokZ masy lepić knedle; morela powinna być równomiernie otoczona warstwą ciasta o grubości ok. 1,5 cm. -
4.
KrokWodę lekko posolić i zagotować. Knedle gotować ok. 15–20 minut we wrzącej wodzie (woda nie może się gotować). -
5.
KrokAby przygotować zasmażkę, należy rozpuścić masło i dodać do niego cynamon, cukier i bułkę tarą. Całość lekko podsmażyć. -
6.
KrokPołożyć 2 knedle z morelą na talerzu i polać słodką zasmażką; przed podaniem dowolnie udekorować. -
Powodzenia życzy

Przepis na jesień: knedle buraczane
Buraki ćwikłowe dojrzewają jesienią. Rosną one pod ziemią i w Południowym Tyrolu znane są jako Rohnen. Zawierają duże ilości witaminy B, potasu, żelaza i kwasu foliowego, dostarczają cennych składników i nadają knedlom intensywny kolor. Wskazówka: aby knedle nie straciły koloru, należy je gotować na parze.
-
50 gpora
-
300 gsera gorgonzola
-
50 gserka mascarpone
-
150 mlśmietany
-
500 gsól, pieprz
-
drobno posiekana pietruszka
-
2jaja
-
sól, pieprz
-
kminek
-
2 lyzkamąki
-
miękki ser
-
1.
KrokNajpierw ugotować 3 buraki, a następnie przygotować z nich purée. -
2.
KrokCebulę i por drobno pokroić i krótko poddusić, podgrzać mleko, aby było letnie. -
3.
KrokPurée z buraków, cebulę, por i mleko wymieszać z chlebem do knedli, pietruszką, jajkami i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Masę posypać odrobiną mąki i odstawić. -
4.
KrokNastępnie uformować knedle, umieszczając w środku każdego z nich kawałek miękkiego sera wielkości kostki cukru, a następnie zakończyć formowanie knedli. -
5.
KrokW tym czasie krótko podsmażyć por na rozgrzanym oleju, następnie dodać gorgonzolę i mascarpone, pozwalając, aby się trochę rozpuściły. Po dodaniu śmietany gotować chwilę na wolnym ogniu, a następnie ostudzić i przetrzeć przez sitko. -
6.
KrokKnedle serwować polane sosem gorgonzola. -
Powodzenia życzy

Zimowy przepis: knedle z boczkiem
Knedle z boczkiem to niekwestionowany klasyk kuchni Południowego Tyrolu, podawany w dwóch różnych wariantach. W chłodne zimowe dni szczególnie dobrze smakują w gorącej zupie. Alternatywnie można je podawać z surówką coleslaw, która doskonale pasuje do tego dania. Uważaj: nigdy nie krój knedli nożem. Jest to uważane za obrazę – knedle powinny być bowiem miękkie i puszyste.
-
1 kgknedli
-
200 gspecku
-
1 peczekświeżego szczypiorku
-
750 mlmleka
-
niewielka ilość oliwy z oliwek
-
sól
-
2 lyzkamąki pszennej
-
8jaja
-
1.
KrokChleb pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, położyć na to speck. -
2.
KrokPosypać siekanym szczypiorkiem. -
3.
KrokWymieszać mąkę, jajka i sól. Wyłożyć na chleb i wszystko dobrze wymieszać. -
4.
KrokNastępnie dodać 2 łyżki stołowe mąki pszennej i znów wymieszać. -
5.
KrokMasę odstawić na 15 minut, po czym formować mokrymi dłońmi okrągłe knedle. -
6.
KrokKnedle dusić w garnku 15-20 minut. -
7.
KrokKnedle ze speckiem serwować w gorącym rosole wołowym lub z zieloną sałatą bądź surówką z białej kapusty. -
Powodzenia życzy
