Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Ekologiczne gospodarstwo Unterschweig leży na wysokości 1.700 m n.p.m. po słonecznej stronie doliny Ultental. W znajdującej się na terenie gospodarstwa serowarni od wielu już lat wytwarza się różne gatunki sera z surowego mleka. Szczególnym upodobaniem cieszą się przeróżne rodzaje serów, które udoskonalono ziołami pochodzącymi z własnej uprawy. Tubylcy i turyści doceniają także ser górski i ser z pieprzem.
Ser/produkty mleczne - Wiele produktów z białego złota
Świeże, górskie powietrze, soczysta trawa i aromatyczne łąki porośnięte ziołami stanowią o dodatkowych walorach artykułów żywnościowych. To właśnie dzięki nim krowy dają wyjątkowej jakości mleko, z którego wytwarza się wiele wspaniałych produktów nabiałowych. Pod fachowym nadzorem "białe złoto" zmienia się w masło, jogurty naturalne i twaróg czy w świeże sery - krojone i miękkie - które są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia i pozytywnie oddziaływują na ludzki organizm. Według tradycyjnych receptur, również pod znakiem "Czerwonego Koguta", przetwarza się mleko kozie i owcze. W produkcji nabiału stosuje się wyłącznie naturalne kultury serowarskie.
Jak nas znaleźć?
Jadąc z Lana do doliny Ultental, trzeba dojechać do St. Nikolaus. Gdy miniemy tamtejszy kościół, jedmy jeszcze około 5 km, śledząc drogowskazy na „Unterschweig“.Podręczny szkic dojazdu