Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
WEB
Back Home
Standardy jakości

Standardy jakości

Miłośnik wiejskiego jadła

Wiejskie gospody "Schankbetriebe" są typowym przejawem kultury nie tylko Południowego Tyrolu, lecz także czymś wyjątkowym w całym obszarze alpejskim. Pomiędzy Brenner (Brennero) a doliną Etschtal (Val d'Adige) od zawsze można było liczyć na prawdziwą gościnność.

Po przeprowadzeniu w całym regionie rygorystycznych kontroli jakości, do grona firm spod znaku „Czerwonego Koguta“zakwalifikowało się w tym roku jedynie 41 gospodarstw. Większość surowych produktów potrzebnych do przygotowania tradycyjnych potraw musi pochodzić z własnego gospodarstwa. Inne składniki mogą być wprawdzie dokupione, ale wyłącznie w najbliższej okolicy.

Gospoda Buschenschank działa przy tradycyjnym gospodarstwie położonym wśród winnic. Serwuje się w niej wino własnego wyrobu. Gospoda Hofschank leży poza terenem winnic, oferuje przynajmniej jedną potrawę mięsną, przygotowaną z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa.

Sezonowe przysmaki, takie jak: knedliki z pokrzywami, pierogi z niedźwiedzim czosnkiem czy pieczone kasztany serwowane są przez samych gospodarzy, posiłki spożywa się tam w otoczeniu wiejskich mebli, krucyfiksów i pieców kaflowych. Do tego można ugasić pragnienie regionalnymi napojami, takimi jak domowe soki, woda źródlana albo wino.

> Wiejskie gospody Schankbetriebe zapraszają do stołu