Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

"Na każdą chorobę urosło jakieś ziółko"

Zioła: nie tylko smakują, lecz także zapewniają równowagę ciału i duszy, abyśmy się dobrze czuli. Roter Hahn przybliża Państwu życie na wsi, tak przy oprowadzaniu po ziołowych ogrodach czy podczas degustacji dań wiejskiej kuchni w gospodach i domowych jadalniach, jak i w gospodarskich sklepikach przy kupowaniu jakościowych produktów.
Znajdź wymarzone gospodarstwo na urlop.

Lekcje zielarstwa w gospodarstwie

Urlop w krainie zapachów

W Południowym Tyrolu od dawna kultywuje się tradycje zielarskie. Warunki klimatyczne sprawiają, że doskonale rośnie tu ponad 120 odmian ziół i przypraw. Najpierw były one uprawiane w przyklasztornych ogrodach. Dziś cieszą serca urlopowiczów korzystających z serwisu Roter Hahn.

Największą zaletą ziół z południowotyrolskich gospodarstw jest fakt, że rosną one z dala od ruchliwych dróg. Pachnąca lawenda, łagodząca kaszel babka lancetowata czy kojący ból rumianek rosną w prawdziwie dziewiczych warunkach, dzięki czemu nabierają aromatu i swoich leczniczych właściwości. Wiedza o tych roślinach i ich działaniu to drogocenny skarb, który babcie i mamy przekazały wielu dzisiejszym gospodyniom i który jest przez nie pieczołowicie strzeżony. W wielu gospodarstwach uprawia się zioła, zbiera je i suszy o odpowiedniej porze, a następnie  - ku radości wczasowiczów - produkuje się z nich herbatki i mieszanki przyprawowe oraz dodatki do kąpieli ziołowych czy kosmetyków. Gospodynie chętnie uchylają rąbka swych zielarskich tajemnic i pokazują, które zioła nadają się najlepiej do poduszek ziołowych, które są najlepszymi składnikami herbat, a które dodaje się do masła, sera, chleba i dżemów. Pokażą także, jak używać roślinnych olejków eterycznych do kąpieli i w saunie.

Na wynos z przydomowego ogródka
Wiele gospodarstw oferuje swoim wczasowiczom możliwość korzystania z ogrodu warzywnego lub zagonika ziołowego. Dzieci mogą zobaczyć i dowiedzieć się, jak rosną warzywa i jak są zbierane, a także posmakować sałatki lub zupy ze świeżo zebranych składników
W Południowym Tyrolu od dawna kultywuje się tradycje zielarskie. Warunki klimatyczne sprawiają, że doskonale rośnie tu ponad 120 odmian ziół i przypraw. Najpierw były one uprawiane w przyklasztornych ogrodach. Dziś cieszą serca urlopowiczów korzystających z serwisu Roter Hahn.

Największą zaletą ziół z południowotyrolskich gospodarstw jest fakt, że rosną one z dala od ruchliwych dróg. Pachnąca lawenda, łagodząca kaszel babka lancetowata czy kojący ból rumianek rosną w prawdziwie dziewiczych warunkach, dzięki czemu nabierają aromatu i swoich leczniczych właściwości. Wiedza o tych roślinach i ich działaniu to drogocenny skarb, który babcie i mamy przekazały wielu dzisiejszym gospodyniom i który jest przez nie pieczołowicie strzeżony. W wielu gospodarstwach uprawia się zioła, zbiera je i suszy o odpowiedniej porze, a następnie  - ku radości wczasowiczów - produkuje się z nich herbatki i mieszanki przyprawowe oraz dodatki do kąpieli ziołowych czy kosmetyków. Gospodynie chętnie uchylają rąbka swych zielarskich tajemnic i pokazują, które zioła nadają się najlepiej do poduszek ziołowych, które są najlepszymi składnikami herbat, a które dodaje się do masła, sera, chleba i dżemów. Pokażą także, jak używać roślinnych olejków eterycznych do kąpieli i w saunie.

Na wynos z przydomowego ogródka
Wiele gospodarstw oferuje swoim wczasowiczom możliwość korzystania z ogrodu warzywnego lub zagonika ziołowego. Dzieci mogą zobaczyć i dowiedzieć się, jak rosną warzywa i jak są zbierane, a także posmakować sałatki lub zupy ze świeżo zebranych składników

Zioła do potraw: 9 przepisów zawierających zioła

Pokrzywowe knedle
Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami 
Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkami
Rzeżuchowa zupa-krem
Sałatka z dzikich ziół i jajek
Risotto z dzikimi ziołami
Wiosenny koktail wzmacniający
Zupa z dzikich ziół
Kopytka ziołowe
Pokrzywowe knedle
Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami 
Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkami
Rzeżuchowa zupa-krem
Sałatka z dzikich ziół i jajek
Risotto z dzikimi ziołami
Wiosenny koktail wzmacniający
Zupa z dzikich ziół
Kopytka ziołowe
Specjalna oferta gospodarstw zrzeszonych w Roter Hahn.
 
Wiele naszych gospodyń z radością zdradzi Państwu, w jaki sposób bez wielkich nakładów wyczarować niemal już zapomniane ""leki z Bożej apteki"": skuteczne lekarstwa i smakowitości z ziół, korzeni i jagód. Podczas wycieczki z przewodnikiem po ogrodach ziołowych dowiecie się Państwo ciekawostek o tych roślinach, ich wyglądzie, historii, właściwościach leczniczych i zastosowaniu w codziennym życiu. W programie także wspólne degustacje ziół o wyrafinowanym smaku oraz pokazy produkcji herbat, maści, nalewek, soli ziołowych, pesto itd.
 
Oprowadzanie po ogrodzie zielarskim
SPA
Nadruki w ziołowe desenie, kursy zielarstwa, przetwarzanie ziół
Zdrowa kuchnia - dla ciała i ducha

Bez pośpiechu korzystać z tego, co dała natura, co zostało rozważnie zebrane i z pasją przerobione na pyszności. Zioła dodają smaku i uszlachetniają nasze potrawy, dzięki nim stają się one zdrowsze i lepiej przyswajalne. Ponadto zioła pozytywnie stymulują zmysły smaku i powonienia. Wiele świeżych ziół ma przyjemny smak, inne z kolei dodają indywidualnego aromatu dopiero wtedy, gdy doda się je i ugotuje bądź udusi z potrawą. W wielu przepisach to właśnie zioła nadają ostateczny charakter i smak zupom, daniom głównym, sosom i deserom.
 
W miesiącach wiosennych gospody w naszych gościnnych gospodarstwach serwują najczęściej zupę ziołową z dziko rosnących roślin, pierożki z żytniej mąki z farszem pokrzywowym lub kluski z czosnkiem niedźwiedzim.

Herbaty ziołowe i przyprawy ze znakiem jakości „Roter Hahn”

Aromatyczne mieszanki i sole ziołowe lub pachnące ziołowe herbatki - aby mieć pewność, że dostajecie Państwo produkty najlepszej jakości, przeprowadzamy regularne kontrole firmowane znak jakości „Roter Hahn“. Używane zioła muszą nie tylko odpowiadać wymogom upraw ekologicznych i wytycznym dla roślin leczniczych i przypraw, lecz także powinny być zebrane w odpowiednim momencie. Świeżo ścięte zioła są suszone, dzięki czemu uzyskują przedłużony termin przydatności.

Oto gospodarstwa spod znaku Roter Hahn, które oferują ziołowe produkty jakościowe:
Specjalna oferta gospodarstw zrzeszonych w Roter Hahn.
 
Wiele naszych gospodyń z radością zdradzi Państwu, w jaki sposób bez wielkich nakładów wyczarować niemal już zapomniane ""leki z Bożej apteki"": skuteczne lekarstwa i smakowitości z ziół, korzeni i jagód. Podczas wycieczki z przewodnikiem po ogrodach ziołowych dowiecie się Państwo ciekawostek o tych roślinach, ich wyglądzie, historii, właściwościach leczniczych i zastosowaniu w codziennym życiu. W programie także wspólne degustacje ziół o wyrafinowanym smaku oraz pokazy produkcji herbat, maści, nalewek, soli ziołowych, pesto itd.
 
Oprowadzanie po ogrodzie zielarskim
SPA
Nadruki w ziołowe desenie, kursy zielarstwa, przetwarzanie ziół
Zdrowa kuchnia - dla ciała i ducha

Bez pośpiechu korzystać z tego, co dała natura, co zostało rozważnie zebrane i z pasją przerobione na pyszności. Zioła dodają smaku i uszlachetniają nasze potrawy, dzięki nim stają się one zdrowsze i lepiej przyswajalne. Ponadto zioła pozytywnie stymulują zmysły smaku i powonienia. Wiele świeżych ziół ma przyjemny smak, inne z kolei dodają indywidualnego aromatu dopiero wtedy, gdy doda się je i ugotuje bądź udusi z potrawą. W wielu przepisach to właśnie zioła nadają ostateczny charakter i smak zupom, daniom głównym, sosom i deserom.
 
W miesiącach wiosennych gospody w naszych gościnnych gospodarstwach serwują najczęściej zupę ziołową z dziko rosnących roślin, pierożki z żytniej mąki z farszem pokrzywowym lub kluski z czosnkiem niedźwiedzim.

Wysokiej jakości ziołowe produkty od Roter Hahn

Aromatyczne mieszanki i sole ziołowe lub pachnące ziołowe herbatki - aby mieć pewność, że dostajecie Państwo produkty najlepszej jakości, przeprowadzamy regularne kontrole firmowane znakiem jakości „Roter Hahn“. Używane zioła muszą nie tylko odpowiadać wymogom upraw ekologicznych i wytycznym dla roślin leczniczych i przypraw, lecz także powinny być zebrane w odpowiednim momencie. Świeżo ścięte zioła są suszone, dzięki czemu uzyskują przedłużony termin przydatności.

Oto gospodarstwa spod znaku Roter Hahn, które oferują ziołowe produkty jakościowe: