Od kwitnienia do owocobrania
Odkryj uprawę jabłek w Południowym Tyrolu z Roter Hahn
Leżeć pod drzewem i leniuchować - wielu gości w taki oto sposób spędza swój urlop w gospodarstwie w Południowym Tyrolu. Region ten jest
największym zamkniętym obszarem uprawy jabłek w Europie. Tutejsi gospodarze uprawiają te owoce od XVI wieku, dziś zajmuje się tym ponad
7.000 rodzin. W regionach obsadzonych sadami dni są bardzo słoneczne i suche, w nocy zaś wieje ożywcza bryza. Taki klimat doskonale sprzyja uprawie jabłek.
Uprawia się tu
18 odmian, między innymi tak znane jak Golden Delicious, Gala, Pink Lady® czy Granny Smith. Pozostałe są trochę mniej znane, jak choćby Rubens®, Topaz lub Kanzi®. Różnice objawiają się w smaku, aromacie i miąższu - od słodkiego do kwaśnego i od intensywnego do delikatnego zapachu. Jedno jest w każdym razie pewne: każdy miłośnik jabłek znajdzie tu coś dla siebie.
Na koniec najlepsze: w ponad 500 gospodarstwach działających pod szyldem Roter Hahn uprawia się jabłka. Ugryź chrupiący owoc prosto z drzewa, rozkoszuj się naturalnie mętnym sokiem i suszonymi owocami, wybierz się na wędrówkę połączoną z degustacją lub na wycieczkę rowerową przez morze kwiatów pokrywające dolinę Etschtal. Przy okazji posłuchacie ciekawych opowieści o codziennym życiu, które snują nasi sadownicy.
> "Roter Hahn" - gospodarstwa sadownicze na wymarzone wakacje
Leżeć pod drzewem i leniuchować - wielu gości w taki oto sposób spędza swój urlop w gospodarstwie w Południowym Tyrolu. Region ten jest
największym zamkniętym obszarem uprawy jabłek w Europie. Tutejsi gospodarze uprawiają te owoce od XVI wieku, dziś zajmuje się tym ponad
7.000 rodzin. W regionach obsadzonych sadami dni są bardzo słoneczne i suche, w nocy zaś wieje ożywcza bryza. Taki klimat doskonale sprzyja uprawie jabłek.
Uprawia się tu
18 odmian, między innymi tak znane jak Golden Delicious, Gala, Pink Lady® czy Granny Smith. Pozostałe są trochę mniej znane, jak choćby Rubens®, Topaz lub Kanzi®. Różnice objawiają się w smaku, aromacie i miąższu - od słodkiego do kwaśnego i od intensywnego do delikatnego zapachu. Jedno jest w każdym razie pewne: każdy miłośnik jabłek znajdzie tu coś dla siebie.
Na koniec najlepsze: w ponad 500 gospodarstwach działających pod szyldem Roter Hahn uprawia się jabłka. Ugryź chrupiący owoc prosto z drzewa, rozkoszuj się naturalnie mętnym sokiem i suszonymi owocami, wybierz się na wędrówkę połączoną z degustacją lub na wycieczkę rowerową przez morze kwiatów pokrywające dolinę Etschtal. Przy okazji posłuchacie ciekawych opowieści o codziennym życiu, które snują nasi sadownicy.
> "Roter Hahn" - gospodarstwa sadownicze na wymarzone wakacje