Impreza kulinarna dla smakoszy, podczas której goście przez trzy dni mogą degustować, delektować się i kupować różne rodzaje serów.
W dolinie hal, u podnóża 80 trzytysięczników ponad 100 producentów z Południowego Tyrolu, Włoch i Europy prezentuje ponad 1000 różnych rodzajów sera. Serowarnie i spółdzielnie oferują tutaj swoje sery: twarogowe, twarde, alpejskie, szare i mozzarella. Na gości czekają ponadto targi branżowe i program imprez towarzyszących z pokazami gotowania, degustacjami i atrakcjami dla dzieci. Podniebienie rozpieszczają również restauracje i gospody, które w ramach festiwalu dają serowym potrawom szczególne miejsce w swoich kartach dań. Festiwal Sera w Sand in Taufers, który w pierwszym roku odwiedziło dwunastu gości, stał się z biegiem lat jednym z najważniejszych wydarzeń we Włoszech. Serowe specjały z surowców pochodzących z własnych gospodarstw oferowane są również pod marką „Roter Hahn”.
w godzinach 10:00 - 19:00