Przystawka
Zupa ziołowa
Zupa ziołowa
W Południowym Tyrolu dziko rosnące zioła są nie tylko ważnym elementem apteczki, ale także nieodzownym składnikiem kulinarnym.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Martha Thaler
						
						
							Gospodyni z Zmailer-Hof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								45 MIN.
							
						- 
											300 gziemniaków
- 
											500 gpora
- 
											2 - 3ząbki czosnku
- 
											oleju
- 
											2 lyzkamasła
- 
											2 lbulionu mięsnego
- 
											180 gdzikich ziół (komosa strzałkowa, liście pokrzywy, czosnek niedźwiedzi, szczaw)
- 
											sól, pieprz
- 
											trochę bitej śmietany
Przygotowanie - Zupa ziołowa
						- 
										 1.
												
											KrokZiemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Pora przekroić na pół i pokroić w małe krążki. Czosnek obrać i posiekać. Podgrzać w garnku olej z masłem i poddusić w nim czosnek i pora. Dodać ziemniaki i dalej dusić. 1.
												
											KrokZiemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Pora przekroić na pół i pokroić w małe krążki. Czosnek obrać i posiekać. Podgrzać w garnku olej z masłem i poddusić w nim czosnek i pora. Dodać ziemniaki i dalej dusić.
- 
										 2.
												
											KrokWszystko podlać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min. 2.
												
											KrokWszystko podlać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min.
- 
										 3.
												
											KrokZioła zblanszować i dodać do garnka tuż przed serwowaniem zupy. 3.
												
											KrokZioła zblanszować i dodać do garnka tuż przed serwowaniem zupy.
- 
										 4.
												
											KrokCałość zmiksować na krem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną bitej śmietany. 4.
												
											KrokCałość zmiksować na krem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną bitej śmietany.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Martha Thaler
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Zmailer-Hof w Schenna
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	