Przystawka
Swojska zupa z groszkiem ptysiowym
Zapiekanym grochem
Pieczony groch to tradycyjny składnik zupy, zarezerwowany niegdyś dla bogatej klasy społeczeństwa.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Daniela Kaserer
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								30 MIN.
							
						- 
											250 gmąki pszennej
- 
											2jaja
- 
											sól
- 
											125 mlmleka
- 
											1 odrobinaczystej wódki
- 
											olej do smażenia
- 
											1 lgorącego rosołu
Przygotowanie - Swojska zupa z groszkiem ptysiowym
						- 
										 1.
												
											KrokMąkę pszenną, jajka, sól, mleko i wódkę dodać do miski i dobrze wymieszać, aż ciasto będzie gęste. 1.
												
											KrokMąkę pszenną, jajka, sól, mleko i wódkę dodać do miski i dobrze wymieszać, aż ciasto będzie gęste.
- 
										 2.
												
											KrokRozgrzać olej na patelni, kulki ciasta w kształcie grochu rzucać na olej i krótko smażyć na głębokim tłuszczu. 2.
												
											KrokRozgrzać olej na patelni, kulki ciasta w kształcie grochu rzucać na olej i krótko smażyć na głębokim tłuszczu.
- 
										 3.
												
											KrokGroszek ptysiowy wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić i ostudzić. Podawać z gorącym wywarem mięsnym. 3.
												
											KrokGroszek ptysiowy wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić i ostudzić. Podawać z gorącym wywarem mięsnym.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Daniela Kaserer
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Niedermair w Kastelbell/Tschars
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	