Deser
Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)
Tyrolskie naleśniki
Straubenduft to Kirchtagsduft, ponieważ to słodkie dzieło sztuki z ciasta choux jest szczególnie popularne na festynach ludowych.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Margit Stabinger
						
						
							Gospodyni z Kinigerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								15 MIN.
							
						- 
											220 gmąki
- 
											250 mlmleka
- 
											3żółtko
- 
											1 odrobinajabłkówki lub gruszkówki (destylat)
- 
											trochę cukru waniliowego
- 
											50 gcukru
- 
											olej do smażenia
- 
											cukru pudru
- 
											dżemu z borówki brusznicy
- 
											3białek
- 
											1 szczyptasól
Przygotowanie - Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)
						- 
										 1.
												
											KrokWymieszać mąkę z mlekiem, dodać żółtka i kieliszek wódki. 1.
												
											KrokWymieszać mąkę z mlekiem, dodać żółtka i kieliszek wódki.
- 
										 2.
												
											KrokBiałka ubić z solą, dodać cukier i całość ubić na pianę. Ubite białka delikatnie wymieszać z ciastem. 2.
												
											KrokBiałka ubić z solą, dodać cukier i całość ubić na pianę. Ubite białka delikatnie wymieszać z ciastem.
- 
										 3.
												
											KrokW garnku o średnicy ok. 25 cm rozgrzać olej. 3.
												
											KrokW garnku o średnicy ok. 25 cm rozgrzać olej.
- 
										 4.
												
											KrokW garnku o średnicy ok. 25 cm rozgrzać olej. 4.
												
											KrokW garnku o średnicy ok. 25 cm rozgrzać olej.
- 
										 5.
												
											KrokMet poedersuiker bestrooien en met rodebessenjam serveren. 5.
												
											KrokMet poedersuiker bestrooien en met rodebessenjam serveren.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Margit Stabinger
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Kinigerhof w Sexten
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
	