Przystawka
Sałatka szparagowa z jajkiem
Sałatka z szparagami
Rolnicy z Południowego Tyrolu zbierają wyłącznie białe szparagi. Można je również spożywać na zimno, czego dowodem jest ta wykwintna sałatka.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Franz Schwarz
						
						
							Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberlegar
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								2 osoby
							
							
								
								30 MIN.
							
						- 
											1 peczekdzikiej cykorii górskiej (mniszka lekarskiego)
- 
											1 lyzkamasła
- 
											3jajka na twardo
- 
											250 gzielonych szparagów
- 
											5pomidorków
- 
											250 gbiałych szparagów
- 
											Biały ocet winny
- 
											1 lyzeczkacukru
- 
											oliwy z oliwek
- 
											1/4cytryny
Przygotowanie - Sałatka szparagowa z jajkiem
						- 
										 1.
												
											KrokZagotować dużą ilość osolonej wody i dodać do smaku cukier, cytrynę i masło. 1.
												
											KrokZagotować dużą ilość osolonej wody i dodać do smaku cukier, cytrynę i masło.
- 
										 2.
												
											KrokPozostawić w wodzie na 5 minut umyte i obrane zielone i białe szparagi. 2.
												
											KrokPozostawić w wodzie na 5 minut umyte i obrane zielone i białe szparagi.
- 
										 3.
												
											KrokNastępnie wyjąć szparagi z wody, ostudzić nieco i pokroić na małe kawałki. 3.
												
											KrokNastępnie wyjąć szparagi z wody, ostudzić nieco i pokroić na małe kawałki.
- 
										 4.
												
											KrokUmytą cykorię górską wymieszać ze szparagami i pomidorami, doprawić olejem i octem. 4.
												
											KrokUmytą cykorię górską wymieszać ze szparagami i pomidorami, doprawić olejem i octem.
- 
										 5.
												
											KrokNa koniec dodać jajka i podawać na talerzach. 5.
												
											KrokNa koniec dodać jajka i podawać na talerzach.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Franz Schwarz
						
							Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Oberlegar w Terlan
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	