pieczywo
Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa
Proste i szybkie do wykonania. Ciasto to, wypełnione dobrym dżemem owocowym, jest idealnym dodatkiem do kawy.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Gabi Pichler
						
						
							Gospodyni z Wernerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								1 rolada
							
							
								
								60 MIN.
							
						- 
											6żółtko
- 
											100 gcukru
- 
											6 lyzkagorącej wody
- 
											wanilia, skórka cytrynowa
- 
											6białek
- 
											1 szczyptasól
- 
											100 gmąki
- 
											30 gziemniaczanej
- 
											250 gśmietany
- 
											swieże jagody lub dżem jagodowy
- 
											1 szczyptaszczypta cukru do smaku
- 
											trochę soku z cytryny
Przygotowanie - Rolada biszkoptowa
						- 
										 1.
												
											KrokPiekarnik nagrzać do 200°C (z termoobiegiem). 1.
												
											KrokPiekarnik nagrzać do 200°C (z termoobiegiem).
- 
										 2.
												
											KrokUbić żółtka, 50 g cukru, wodę i przyprawy, aż ciasto zacznie się delikatnie pienić. 2.
												
											KrokUbić żółtka, 50 g cukru, wodę i przyprawy, aż ciasto zacznie się delikatnie pienić.
- 
										 3.
												
											KrokDaarna de eiwitten met de rest van de suiker en zout stijfslaan. 3.
												
											KrokDaarna de eiwitten met de rest van de suiker en zout stijfslaan.
- 
										 4.
												
											KrokDo żółtek dodać trochę ubitej masy białkowej; następnie dodać resztę masy. 4.
												
											KrokDo żółtek dodać trochę ubitej masy białkowej; następnie dodać resztę masy.
- 
										 5.
												
											KrokNa koniec dodać przesianą mąkę/mieszankę z mąką ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać. 5.
												
											KrokNa koniec dodać przesianą mąkę/mieszankę z mąką ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać.
- 
										 6.
												
											KrokCiasto wylać równomiernie na blachę i piec ok. 10 minut (piekarnik wcześniej nagrzać), aż wierzch się zrumieni. 6.
												
											KrokCiasto wylać równomiernie na blachę i piec ok. 10 minut (piekarnik wcześniej nagrzać), aż wierzch się zrumieni.
- 
										 7.
												
											KrokRoladę pozostawić do wystygnięcia. 7.
												
											KrokRoladę pozostawić do wystygnięcia.
- 
										 8.
												
											KrokUbić śmietanę. 8.
												
											KrokUbić śmietanę.
- 
										 9.
												
											KrokUšlehejte smetanu. 9.
												
											KrokUšlehejte smetanu.
- 
										 10.
												
											KrokMasę śmietanową równomiernie rozprowadzić na zimnej roladzie; wysypać jagody i całość zwinąć. 10.
												
											KrokMasę śmietanową równomiernie rozprowadzić na zimnej roladzie; wysypać jagody i całość zwinąć.
- 
										 11.
												
											KrokMet poedersuiker bestrooien en klaar! 11.
												
											KrokMet poedersuiker bestrooien en klaar!
- 
										 12.
												
											KrokWskazówka: zimą zamiast świeżych jagód można użyć dżemu jagodowego. Taka rolada też jest bardzo smaczna. 12.
												
											KrokWskazówka: zimą zamiast świeżych jagód można użyć dżemu jagodowego. Taka rolada też jest bardzo smaczna.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Gabi Pichler
						
							Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Wernerhof w Jenesien
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
	 
	