Przystawka
Krupnik
Krupnik
Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Paul Huber
						
						
							Gospodarz z Griesserhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								50 MIN.
							
						- 
											100 gwędzonego specku
- 
											60 gziemniaków
- 
											100 gjęczmienia
- 
											40 gselera
- 
											200 gwędzonego mięsa
- 
											sól, pieprz
- 
											60 gmarchewki
- 
											szczypiorku
- 
											40 gpora
Przygotowanie - Krupnik
						- 
										 1.
												
											KrokPodsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać jęczmień, wrzucić do około 2 litrów wody. 1.
												
											KrokPodsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać jęczmień, wrzucić do około 2 litrów wody.
- 
										 2.
												
											KrokDodać wędzone mięso, gotować przez 2 godziny. 2.
												
											KrokDodać wędzone mięso, gotować przez 2 godziny.
- 
										 3.
												
											KrokNa 20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa, doprawić zupę. 3.
												
											KrokNa 20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa, doprawić zupę.
- 
										 4.
												
											KrokMięso pokroić na małe kawałki i włożyć je z powrotem do zupy. 4.
												
											KrokMięso pokroić na małe kawałki i włożyć je z powrotem do zupy.
- 
										 5.
												
											KrokPodawać zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem. 5.
												
											KrokPodawać zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Paul Huber
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Griesserhof w Vahrn
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	