Przystawka
Kopytka ziemniaczane (Erdäpfelnudel)
Kopytka ziemniaczane
Ten przepis jest pyszną interpretacją słynnych Schupfnudeln z ciasta ziemniaczanego.

Urban Kainzwaldner z synem Daniel
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Pschnickerhof
Składniki
4 osoby
90 MIN.
-
400 gziemniaków (mączystych)
-
120 gmąki
-
1 lyzkamasła
-
2żółtko
-
1 mala szczyptagałki muszkatołowej
-
trochę ugotowanego szpinaku
-
1drobno posiekanego ząbka czosnku
-
200 mlśmietany
-
2 lyzkaposiekanych orzechów włoskich
-
40 gmasła
-
sól
-
pieprz
-
30 gparmezan
Przygotowanie - Kopytka ziemniaczane (Erdäpfelnudel)
-
1.
KrokZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. -
2.
KrokDodać żółtka i masło, zagniecione ciasto ostudzić. -
3.
KrokDo masy ziemniaczanej dodać mąkę, sól i startą gałkę muszkatołową. -
4.
KrokZ ciasta uformować grube wałki i pokroić je na kawałki o długości 2 cm. -
5.
KrokKopytka gotować w osolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową i podawać ze szpinakiem przesmażonym na maśle z czosnkiem, śmietaną orzechową i parmezanem. -
6.
KrokCzas gotowania: 5 minut -
Powodzenia życzy

Urban Kainzwaldner mit Sohn Daniel
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Pschnickerhof w Villanders