Przystawka
Knedle wątrobiane
Knedle wątrobiane
Pierwotnie pierogi były uzupełnieniem jadłospisu w zależności od pozostałości z poprzedniego obiadu, podobnie jak pierogi z wątróbką.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Doris Gruber
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								10 knedle
							
							
								
								75 MIN.
							
						- 
											400 gknedli
- 
											3 lyzkapietruszki
- 
											1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
- 
											100 gzmielonej słoniny cielęcej
- 
											1 lyzkamasła
- 
											2 lyzkaczosnku (drobno posiekany)
- 
											200 gzmielonej wątróbki cielęcej
- 
											1 lyzeczkamajeranku
- 
											1 mala szczyptaskórki cytrynowej
- 
											1 mala szczyptagałki muszkatołowej
- 
											świeżo mielony pieprz
- 
											sól
- 
											2jaja
- 
											100 mlmleka
- 
											1 lyzkamąki
- 
											2łyżki pora (drobno posiekanego)
- 
											1 lbulionu mięsnego
Przygotowanie - Knedle wątrobiane
						- 
										 1.
												
											KrokChleb w kostkach wymieszać ze szczypiorkiem i natką pietruszki. 1.
												
											KrokChleb w kostkach wymieszać ze szczypiorkiem i natką pietruszki.
- 
										 2.
												
											KrokPora lekko podsmażyć na tłuszczu cielęcym i maśle i razem z wątróbką cielęcą i resztą składników (za wyjątkiem bulionu mięsnego) dodać do chleba. 2.
												
											KrokPora lekko podsmażyć na tłuszczu cielęcym i maśle i razem z wątróbką cielęcą i resztą składników (za wyjątkiem bulionu mięsnego) dodać do chleba.
- 
										 3.
												
											KrokMasę dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut. 3.
												
											KrokMasę dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
- 
										 4.
												
											KrokMokrymi rękami uformować knedle i gotować ok. 15 minut w dużej ilości posolonej wody. 4.
												
											KrokMokrymi rękami uformować knedle i gotować ok. 15 minut w dużej ilości posolonej wody.
- 
										 5.
												
											KrokKnedle wątrobiane serwować w pożywnym mięsnym bulionie ze szczypiorkiem. 5.
												
											KrokKnedle wątrobiane serwować w pożywnym mięsnym bulionie ze szczypiorkiem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Doris Gruber
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Planitzer w Montan
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	