Przystawka
Knedle gryczane
Knedle gryczane
Gryka zapisała się w tradycji gospodarstw rolnych. Nic dziwnego, że "czarna mąka" ma zastosowanie w popularnych pierogach.
					
				
				
				
				
	
	
							Składniki
						
						
								
								 MIN.
							
						- 
											200 gczerstwego chleba razowego
- 
											50 mlmleka (zimnego)
- 
											2 lyzeczkasól
- 
											1plaster łagodnego sera gorgonzola
- 
											1 kgmąki gryczanej (gruboziarnistej)
- 
											1jajko z wolnego wybiegu
- 
											3 lyzkaoleju
- 
											40 gugotowanego szpinaku
- 
											1/2główka kapusty
- 
											warzywa cebulowe (według uznania)
- 
											szczypiorek (według uznania)
- 
											zimna woda
Przygotowanie - Knedle gryczane
						- 
										 1.
												
											KrokPokrojony na małe kawałki czerstwy chleb razowy zalać mlekiem i pozostawić na noc. 1.
												
											KrokPokrojony na małe kawałki czerstwy chleb razowy zalać mlekiem i pozostawić na noc.
- 
										 2.
												
											KrokNastępnego dnia pokroić drobno szpinak, kapustę, warzywa cebulowe i szczypiorek. Pokrojone składniki dodać do masy chlebowej. 2.
												
											KrokNastępnego dnia pokroić drobno szpinak, kapustę, warzywa cebulowe i szczypiorek. Pokrojone składniki dodać do masy chlebowej.
- 
										 3.
												
											KrokDodać olej, jajko i sól; całość dobrze wymieszać. 3.
												
											KrokDodać olej, jajko i sól; całość dobrze wymieszać.
- 
										 4.
												
											KrokDodając zimną wodę, zagniatać ciasto, aż nabierze sprężystej konsystencji. (Zaleca się dodać najpierw tylko trochę wody i w razie potrzeby dolewać więcej wody). 4.
												
											KrokDodając zimną wodę, zagniatać ciasto, aż nabierze sprężystej konsystencji. (Zaleca się dodać najpierw tylko trochę wody i w razie potrzeby dolewać więcej wody).
- 
										 5.
												
											KrokZagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę. 5.
												
											KrokZagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę.
- 
										 6.
												
											KrokWilgotnymi dłoniami formować knedle; do środka dodawać po kawałku sera gorgonzola. Ważne jest, aby ciasto dobrze zakrywało ser. 6.
												
											KrokWilgotnymi dłoniami formować knedle; do środka dodawać po kawałku sera gorgonzola. Ważne jest, aby ciasto dobrze zakrywało ser.
- 
										 7.
												
											KrokKnedle gotować w gotującej się, posolonej wodzie przez 20 minut. 7.
												
											KrokKnedle gotować w gotującej się, posolonej wodzie przez 20 minut.
- 
										 8.
												
											KrokTradycyjnie podawać z zimnym mlekiem i podsmażoną cebulką. Knedle można również serwować polane podrumienionym masłem i posypane parmezanem, z surówką z kiszonej kapusty. Zamiast sera gorgonzola można również użyć drobno pokrojonego boczku. 8.
												
											KrokTradycyjnie podawać z zimnym mlekiem i podsmażoną cebulką. Knedle można również serwować polane podrumienionym masłem i posypane parmezanem, z surówką z kiszonej kapusty. Zamiast sera gorgonzola można również użyć drobno pokrojonego boczku.
- 
								Powodzenia życzy
 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
  
	