&noscript=1 /> Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

pieczywo

"

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

W tym przepisie użyto różne odmiany kozieradki, która uprawiana od zawsze w Południowym Tyrolu nadaje chlebowi specyficzny wyrazisty smak.
Martha Mulser
Gospodyni z Pflegerhof
Składniki
2 bochenek chleba
180 MIN.
  • 1 kg
    mąki zwykłej z pszenicy płaskurki
  • 1 lyzeczka
    suszonych drożdży
  • 500 ml
    ciepłej wody
  • 200 ml
    maślanki
  • 2 lyzeczka
    soli
  • 1 lyzka
    zmielonej kozieradki albo przyprawy do chleba
Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - "
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść ponownie, uformować dwa bochenki, ułożyć je na blasze do pieczenia i pozostawić na ok. pół godziny, by wyrosły.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Chleb piec w rozgrzanym piekarniku w 250° C przez ok. 5 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec kolejne 50 min.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Wyjąć upieczony chleb i wystudzić na kratce.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Dobrze zagnieść rozpuszczone w zimnej wodzie drożdże z resztą składników i zostawić na godzinę, aby ciasto urosło.
  •  
    Powodzenia życzy
Martha Mulser
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Pflegerhof w Kastelruth/Seis
Więcej przepisów

Zasmakowało Ci?