Delektowanie się wiejskimi produktami to smakowanie miejscowych wyrobów pochodzących bezpośrednio od producenta. Widać to najlepiej w
wiejskiej kuchni, królestwie gospodyni, która wyczarowuje w niej prawdziwe pyszności z produktów w większości pochodzących z własnego gospodarstwa: składniki są pełnowartościowe, świeże i zdrowe, a oferta - sezonowa i urozmaicona.
Słynne stały się
południowotyrolskie podwieczorki, na które składają się: domowej produkcji
speck,
kiełbasa Kaminwurzen i
wędzone mięso, wędliny i sery, a także smaczny, wiejski chleb. A do tego wszystkiego szlachetny trunek, który jest dopełnieniem tych pyszności.
Spośród tradycyjnych ciepłych dań najpopularniejsze są własnej produkcji Schlutzer i Tirtlen, podawane na przystawkę, jak również zupy, knedle i Nocken.
Do tradycyjnych
wiejskich specjałów należą dania główne: pożywne mięsiwa i własnej produkcji domowe kiełbasy, przygotowywane według przepisów stanowiących starannie strzeżoną tajemnicę każdego gospodarstwa. Jada się je nie tylko zimą. Jako dodatki podawane są ziemniaki i kapusta kiszona z przyprawami.
Kuszą również wszelkiego rodzaju potrawy na słodko: od pączków z nadzieniem z dżemu morelowego przez tak zwane „Kloatzen“ (suszone gruszki) aż po mak, Schmarrn, Kniakiachl,
Strauben i struclę . Prawdziwa radość dla łasuchów.
> Gospody Buschenschank i Hofschank w Południowym Tyrolu
> Wiejskie dania w Południowym Tyrolu - glosariusz
> Przepisy z Południowego Tyrolu