&noscript=1 /> Anleitung: Ostereier natürlich färben Anleitung: Ostereier natürlich färben
 
Instrukcja Instrukcja
Naturalnie barwione pisanki

Naturalnie barwione pisanki

Dzięki łupinom cebuli, szpinakowi i czerwonej kapuście barwienie jajek odbywa się w delikatnie i naturalnie.

Czym byłaby Wielkanoc bez kolorowych pisanek? Dzięki łupinom cebuli, szpinakowi i czerwonej kapuście barwienie jajek odbywa się w delikatnie i naturalnie.

Czas czytania: 7 Minuten
Jajka od szczęśliwych kur

Do barwienia używaj jajek od szczęśliwych kur – ich skorupka jest twardsza, a same jajka zdrowsze. Poza tym zdecydowanie lepiej smakują, jeżeli mamy świadomość, że zwierzęta wiodą przyjemne życie, nieprawdaż? Najlepiej barwią się jajka białe lub jasne, ponieważ naturalne materiały nigdy nie dadzą tak intensywnych kolorów, jak sztuczne barwniki. Krok pierwszy: jajka ugotuj na twardo, a następnie natrzyj wodą z octem.

Naturalne barwniki

Do barwienia dobrze nadają się składniki pochodzące z natury: • Kolor zielony: szpinak, pietruszka, dziurawiec • Kolor niebieski: jagoda, borówka, czerwona kapusta • Kolor żółty: kwiaty rumianku, szafran, liście jabłoni • Kolor pomarańczowy: marchew • Kolor czerwony: burak • Kolor brązowy: łupiny czerwonej cebuli, kawa, herbata

Sporządzenie kolorowego wywaru

Przygotuj wywary z wybranych składników, gotując je w wodzie (jeden składnik na jeden wywar). Wskazówka: duże składniki z grubsza posiekaj. Podczas gotowania przestrzegaj ogólnych zasad: • Warzywa: 500 g na 2 l wody, bez wcześniejszego moczenia, czas gotowania: 35 minut • Kwiaty, liście, zioła i owoce jagodowe: 30 do 100 g na 2 l wody, czas moczenia: kilka godzin, czas gotowania: 35 do 60 minut • Kawa i herbata: 30 do 50 g na 2 l wody, bez wcześniejszego moczenia, czas gotowania: 25 do 30 minut

Urocze wzory

Aby nie tylko zabarwić jajka, ale także ozdobić je wyjątkowym wzorem, możesz ponownie sięgnąć do natury. Za pomocą liści lub kwiatów wyczarujesz najróżniejsze zdobienia. Zwilż lekko elementy, który chcesz wykorzystać i umieść je na jajku. Delikatnie naciągnij na jajko kawałek nylonowych rajstop i mocno zawiąż, aby nic się nie przesunęło.

Teraz zrobi się kolorowo

Przygotowane jajka włóż na pół godziny do ostudzonego wywaru. Często je obracaj, aby zabarwienie było równomierne z każdej strony. Następnie połóż jajka na kuchennej ściereczce do wyschnięcia. Aby nadać im piękny połysk, możesz na koniec natrzeć jajka skórką od słoniny/boczku.

Kolorowa zabawa: stukanie się jajkami

W gospodarstwach Południowego Tyrolu barwienie jajek jest tradycją w rodzinie i sprawia dużą radość dzieciom. Pisanki przygotowywane są zazwyczaj w Wielki Czwartek. Potem pozostaje już wielkie oczekiwanie na Wielkanoc. W świąteczną niedzielę kolorowe jajka są nie tylko zjadane, lecz także wykorzystywane do wyjątkowej zabawy. Podczas stukania się jajkami wybierane jest zgodnie ze starą tradycją jajko z najmocniejszą skorupką. Zielone, żółte, niebieskie lub czerwone – każdy bierze swoje ulubione. Zawodnicy uderzają na zmianę swoim jajkiem w skorupkę jajka przeciwnika. Najpierw ostrą, a następnie okrągłą stroną pisanki. Zwycięzcą zostaje osoba, której jajko pozostanie na końcu nienaruszone.

Przegląd wszystkich artykułów

Wszystkie artykuły Urlaub auf dem Bauernhof 7 Qualitätsprodukte 1 Schankbetrieb 0 Bäuerliches Handwerk 0