To zdrowe warzywo nadaje ton: restauracje zapraszają na klasyczne i kreatywne potrawy ze szparagami w roli głównej.
Szparagi, znane od bardzo dawna, są lubiane zarówno jako środek leczniczy, jak i jako przysmak. W Południowym Tyrolu są uprawiane od końca XIX wieku, przede wszystkim w tzw. „ szparagowym trójkącie” Terlan, Vilpian i Siebeneich w urodzajnej dolinie Adygi. Uprawa szparagów wymaga piaszczystej ziemi i umiarkowanego klimatu. To królewskie warzywo zbiera się z pola w Południowym Tyrolu bardzo wcześnie, już od końca marca, nawet cztery razy dziennie. Następnie dociera ono bezpośrednio na rynek i do restauracji. Wraz ze szparagami dojrzewa również odpowiednie wino. Dzięki temu restauratorzy w Południowym Tyrolu mogą rozpieszczać smakoszy. Specjalne wino Sauvignon jest w Terlan rozlewane tylko w sezonie szparagowym. W kwietniu i w maju restauracje zapraszają na klasyczne i kreatywne potrawy ze szparagami w roli głównej.