Przystawka
Ravioli "Schlutzer"
Ravioli "Schlutzer"
"Schlutzer" z nadzieniem szpinakowym to oryginalne danie z doliny Pustertal - dziś jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni południowotyrolskiej.
Lucio Pallweber
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Nalserbacherkeller
Składniki
4 osoby
60 MIN.
100
g
mąki pszennej
150
g
mąki żytniej
1
jajko od kur z wolnego wybiegu
50
ml
letniej wody
sól i olej
1/2
ząbek czosnku
50
g
drobno posiekanej cebuli
1
lyzka
masła
150
g
gotowanego szpinaku
parmezan
100
g
twarogu
szczypiorku
gałki muszkatołowej
sól, pieprz
50
g
masła (zrumienionego)
Przygotowanie - Ravioli "Schlutzer"
-
1.KrokWymieszać mąkę pszenną i żytnią z niewielką ilością soli.
-
2.KrokDodać olej, jajko i letnią wodę, zagnieść całość i odstawić na około 30 minut.
-
3.KrokPodsmażyć na maśle czosnek i cebulę, dodać drobno posiekany szpinak i pozostawić do ostygnięcia. Parmezan, twaróg, szczypiorek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz dokładnie wymieszać.
-
4.KrokRozwałkować ciasto na cienki placek, wyciąć krążki (o średnicy ok. 7 cm) i umieścić w środku nadzienie. Złożyć w półksiężyc i dobrze docisnąć krawędzie.
-
5.KrokGotować "Schlutzer" w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, ułożyć na talerzu i udekorować parmezanem, przyrumienionym masłem i odrobiną szczypiorku.
-
Powodzenia życzy
Lucio Pallweber
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Nalserbacherkeller w Nals