Hofschank i Buschenschank
Äpfelkiachl do Zieger
Słowniczek kuchni południowotyrolskiej
Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.
Äpfelkiechl (placki z jabłkami) plasterki jabłek smażone w cieście
Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami) przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina
Brennsuppe (mączna zupa) zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa
Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane) smażone plasterki ziemniaków
Grüne Zaache (Zielone Zaache) smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku
Kaiserschmarrn (omlet cesarski) rwane ciasto naleśnikowe
Kniekiechl (racuchy) smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka
Krapfen (pączek) smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia
Muas (zupa chlebowa) gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką
Pressknödel (płaskie knedle) płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje
Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen) gotowana skórka specku podawana z octem i olejem
Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą) kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu
Schöpsernes danie mięsne z jagnięciny lub baraniny
Schupfnudel niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego
Tirtlen smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu
Zieger pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka
Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.
Äpfelkiechl (placki z jabłkami) plasterki jabłek smażone w cieście
Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami) przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina
Brennsuppe (mączna zupa) zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa
Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane) smażone plasterki ziemniaków
Grüne Zaache (Zielone Zaache) smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku
Kaiserschmarrn (omlet cesarski) rwane ciasto naleśnikowe
Kniekiechl (racuchy) smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka
Krapfen (pączek) smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia
Muas (zupa chlebowa) gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką
Pressknödel (płaskie knedle) płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje
Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen) gotowana skórka specku podawana z octem i olejem
Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą) kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu
Schöpsernes danie mięsne z jagnięciny lub baraniny
Schupfnudel niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego
Tirtlen smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu
Zieger pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka