&noscript=1 /> Co to są Schlutzkrapfen?
 
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche

Czy to są kiachl, strauben
czy niggilan? Wyjaśnimy to!

Hofschank i Buschenschank

Äpfelkiachl do Zieger

Słowniczek kuchni południowotyrolskiej

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście


Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina


Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa


Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków


Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku


Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe


Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka


Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia


Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką


Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje


Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem


Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu


Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny


Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego


Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu


Zieger  pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście


Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina


Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa


Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków


Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku


Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe


Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka


Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia


Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką


Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje


Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem


Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu


Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny


Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego


Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu


Zieger  pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Wyszukiwanie gospodarstw

Gospody

Dokąd chcesz jechać?
Kiedy?
Wpisz datę
25 Zobacz gospodarstwo Zobacz gospodarstwa
Cofnij filtr
8 znaleziono gospodarstwo znaleziono gospodarstwa
Rielinger-Hof
Fam. Messner  | Ritten  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa , Hauswürste, Kiszona kapusta, Wino, boczek Karreespeck ...
Schnalshuberhof
Fam. Pinggera  | Algund
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Grappa Treber, Kaiserteil, Kiszona kapusta, Nusseler, Salami ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(2 oceny)
Gostnerhof
Fam. Winkler  | Barbian  (Eisacktal)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Vernatsch, Müller Thurgau, , boczek szynkowy, chudy boczek ...
Obermoserhof
Fam. Dorfmann  | Feldthurns  (Eisacktal)
Winiarnia (Hofschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Boczek z łopatki, Dżem z czarnej porzeczki, Kiełbaski domowe, Ser szary, Syrop rozmarynowy ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(3 oceny)
Ebnicherhof
Fam. Tauferer  | Ritten  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Kerner, Vernatsch, , Kastaniencreme, Pasta z porzeczki ...
Zmailer-Hof
Fam. Thaler  | Schenna
Winiarnia (Hofschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Kiszona kapusta, Wino, pasta do smarowania z czerwonej porzeczki, pasta do smarowania z malin, sok winogronowy ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(4 oceny)
Nalserbacherkeller
Fam. Pallweber  | Nals
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Sauvignon, Vernatsch, Grappa Treber, Likier jeżynowy, Nusseler ...
Luggin Steffelehof
Fam. Luggin  | Kaltern an der Weinstraße  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Bella vita Likör, Grappa Odorus z suszonych winogron, Grappy, Liebeslikör, brandy jabłkowe ...
4,5
"Ausgezeichnet"
(12 oceny)
Twój wynik wyszukiwania