&noscript=1 /> Co to są Schlutzkrapfen?
 
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche

Czy to są kiachl, strauben
czy niggilan? Wyjaśnimy to!

Hofschank i Buschenschank

Äpfelkiachl do Zieger

Słowniczek kuchni południowotyrolskiej

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście

Buchteln  Ciasto drożdżowe wypełnione dżemem

Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina

Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa

Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków

Fleischkrapfen  mielone paszteciki

Geselchtes  Wędzone mięso wieprzowe, wołowe lub dziczyzna

Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku

Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe

Kaminwurzen  Wędzone, suszone na powietrzu kiełbasy

Kesselfleisch  Karkówka gotowana w garnku ze sznapsem

Kloatzenkrapfen  Pączki z ciasta z nadzieniem Kloatzen (suszone gruszki, ugotowane i posiekane)

Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka

Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia

Minggelen  małe pączki drożdżowe bez nadzienia

Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką

Plent  Stała owsianka z kaszy kukurydzianej

Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje

Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem

Saure Suppe  „Brennsuppe” z flakami (żwaczami)

Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu

Schnalser Nudel  Danie zapiekane w tłuszczu z mąki żytniej i twarogu

Schneemilch  Kremowy deser z chleba, jabłek i cynamonu

Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny

Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego

Pierogi „Schwarzplentene”  z mąki gryczanej

„Schwarzplentener Kuchen”  ciasto z mąki gryczanej

„Schwarzplentener Riebl”  pieczony, rozdrobniony naleśnik z mąki gryczanej

„Strauben”  ciasto formowane w spiralę w gorącym tłuszczu

„Surfleisch”  peklowane mięso wieprzowe

Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu

Zieger  pikantny ser alpejski w kształcie stożka wytwarzany z mleka krowiego

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście

Buchteln  Ciasto drożdżowe wypełnione dżemem

Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina

Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa

Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków

Fleischkrapfen  mielone paszteciki

Geselchtes  Wędzone mięso wieprzowe, wołowe lub dziczyzna

Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku

Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe

Kaminwurzen  Wędzone, suszone na powietrzu kiełbasy

Kesselfleisch  Karkówka gotowana w garnku ze sznapsem

Kloatzenkrapfen  Pączki z ciasta z nadzieniem Kloatzen (suszone gruszki, ugotowane i posiekane)

Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka

Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia

Minggelen  małe pączki drożdżowe bez nadzienia

Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką

Plent  Stała owsianka z kaszy kukurydzianej

Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje

Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem

Saure Suppe  „Brennsuppe” z flakami (żwaczami)

Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu

Schnalser Nudel  Danie zapiekane w tłuszczu z mąki żytniej i twarogu

Schneemilch  Kremowy deser z chleba, jabłek i cynamonu

Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny

Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego

Pierogi „Schwarzplentene”  z mąki gryczanej

„Schwarzplentener Kuchen”  ciasto z mąki gryczanej

„Schwarzplentener Riebl”  pieczony, rozdrobniony naleśnik z mąki gryczanej

„Strauben”  ciasto formowane w spiralę w gorącym tłuszczu

„Surfleisch”  peklowane mięso wieprzowe

Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu

Zieger  pikantny ser alpejski w kształcie stożka wytwarzany z mleka krowiego

Wyszukiwanie gospodarstw

Gospody

Oops, an error occurred! Code: 20240726231804c85afd9f