&noscript=1 /> Co to są Schlutzkrapfen?
 
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche

Czy to są kiachl, strauben
czy niggilan? Wyjaśnimy to!

Hofschank i Buschenschank

Äpfelkiachl do Zieger

Słowniczek kuchni południowotyrolskiej

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście


Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina


Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa


Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków


Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku


Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe


Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka


Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia


Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką


Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje


Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem


Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu


Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny


Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego


Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu


Zieger  pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście


Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina


Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa


Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków


Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku


Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe


Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka


Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia


Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką


Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje


Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem


Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu


Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny


Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego


Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu


Zieger  pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Wyszukiwanie gospodarstw

Gospody

Oops, an error occurred! Code: 202406131815205d546e5b