Rolnictwo w Południowym Tyrolu ma nadal wielkie znaczenie. W dolinach Etsch i Eisacktal dominują uprawy winorośli i jabłek, a w Pustertal przeważa produkcja mleczarska. Małe miejscowe zakłady gwarantują konsumentom wyjątkowe wyroby, jednak gospodarzom jest coraz trudniej utrzymać się z samego tylko rolnictwa. Z powodu spadających cen na produkty rolne coraz częściej skazani są oni na poszukiwanie dodatkowych dochodów, również poza gospodarstwem. „Roter Hahn“ stara się przeciwdziałać temu niekorzystnemu trendowi poprzez połączenie dwóch zagadnień: rolnictwa i turystyki.
Cztery filary tej działalności: „
agroturystyka“, „
wiejskie gospody“, „
wysokiej jakości wiejskie produkty“ i „
rekodzielo ludowe“ dają miejscowym gospodarzom dodatkowe dochody, a jednocześnie korzystają na tym urlopowicze, bowiem tradycyjny wiejski styl życia, żywienie się produktami pochodzącymi z gospodarstwa, autentyczna atmosfera, serdeczne relacje z gospodarzami i bliskość przyrody gwarantują niezapomniane przeżycia wakacyjne. W jakim innym miejscu górskie szlaki zaczynają się tuż za progiem domu, dzieci same mogą zbierać jajka na śniadanie, a dorośli wreszcie znajdują czas dla rodziny? Surowe kryteria doboru i regularne kontrole „Roter Hahn“ gwarantują najwyższą jakość i trwały rozwój wiejskiej kultury Południowego Tyrolu - także dla przyszłych pokoleń.
Najważniejsze kryteria
- Bliski kontakt z naturą i ciekawe otoczenie przyrodnicze
- Kameralna atmosfera
- Odpowiednie warunki do przyjmowania rodzin
- Małe obiekty
- Miły wystrój i stosowanie naturalnych materiałów dekoracyjnych i wykończeniowych
- Prowadzenie „autentycznej“ działaności rolniczej i możliwość uczestniczenia w życiu gospodarstwa
- Wyroby własnej produkcji
- Szczególne atrakcje w gospodarstwie
- Dobra relacja ceny do usług