Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Rodzina Giovanett uprawia w swoim gospodarstwie Römerhof odmianę kukurydzy, znaną przed 50-ciu laty na terenie Südtiroler
Unterland pod nazwą „Tirggplent”. Typowe dla tej odmiany pomarańczowo-czerwone ziarna kukurydzy miele się w działającym przy gospodarstwie kamiennym młynie według kilku tradycyjnych technologii („oklaubn“, „tschilln“, „aufhängn“, „omochn“) uzyskując 3 różne rodzaje bezglutenowej mąki kukurydzianej.
Chleb, makaron i zboza - Świeży zapach chleba w powietrzu
Uprawa zbóż i prastara tradycja pieczenia chleba przeżywają swój renesans. Z własnej mąki, bez chemicznych polepszaczy, starannie ręcznie wyrobione i pieczone w piecu opalanym drewnem powstają przeróżne rodzaje chrupiącego pieczywa o urzekającym zapachu. Zboże opatrzone znakiem jakości „Roter Hahn” pochodzi prosto z gospodarstw i tam też jest mielone i przetwarzane. Tym, co sprawia, że chleb z gospodarstwa ze znakiem jakości tak dobrze smakuje, jest jego prostota: mąka z własnych pól, woda i sól oraz ręczne wyrabianie, dzięki czemu ziarno lepiej uwalnia tkwiące w nim substancje smakowe. Nie należy zapominać, że chleb wypiekany jest w piecu opalanym drewnem, co nadaje mu jego niepowtarzalny smak.
Jak nas znaleźć?
Ze zjazdu na Neumarkt kierować się na Tramin. Na skrzyżowaniu z Südtiroler Weinstraße należy pojechać w górę ulicą Zallingerstraße, a następnie skręcić w lewo w ulicę A.-Hofer-
Straße. Gospodarstwo znajduje się naprzeciwko hotelu Ansitz Romani (uwaga na tablicę informacyjną).Podręczny szkic dojazdu