Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
W gospodarstwie Riemerhof w Ulten (1.200 m) rosną aromatyczne zioła, przerabiane na syropy i sole. „Dzięki klimatowi panującemu na tej wysokości zioła rosną wolniej, przez co uzyskują bardziej intensywny aromat“, cieszy się gospodyni Melanie Schwienbacher. Dzięki temu tamtejsze syropy mają naprawdę szczególny smak.
Syropy z owoców, kwiatów czy ziół cieszą się zawsze popularnością. Trudno się temu dziwić, ponieważ w kwestii smaku przyćmiewają one tradycyjne napoje gazowane. Marka „Czerwony Kogut” gwarantuje, że w procesie wytwarzania stosuje się tylko wybrane produkty naturalne. Do produkcji syropów powstających w gospodarstwie używa się - zgodnie ze starymi recepturami - różnych owoców, kwiatów i ziół oraz cukru buraczanego i cukru trzcinowego. O ile te pierwsze składniki pochodzą z gospodarstwa, o tyle te drugie już nie. W produkcji syropów obowiązuje zasada, że tylko maksymalnie 25% składników (w stosunku do udziału owoców) może pochodzić spoza gospodarstwa. Syropy są rozlewane do butelek i sprzedawane pod marką „Czerwony Kogut” jako syropy jednoodmianowe lub mieszane .
Jak nas znaleźć?
Jadąc od strony Lana, tuż przed centrum miejscowości St. Walburg (przed mostem Brücke) należy skręcić w prawo i jechać ulicą w kierunku kościoła. Gospodarstwo znajduje się zaraz za kościołem po prawej stronie ulicy. Podręczny szkic dojazdu