Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Na powierzchni niespełna dwóch hektarów, w gospodarstwie Pflegerhof w St. Oswald/Seis w gminie Kastelruth (850 m n.p.m.) rośnie wiele ziół i przypraw. W lecie jest to istna feeria zapachów, aromatów i kolorów. W roku 1982 Martha Mulser rozpoczęła tu pionierską uprawę ziół. Dziś bogata oferta sadzonek obejmuje ponad 500 przeróżnych gatunków ziół. W lecie istnieje możliwość zwiedzania z przewodnikiem.
Zioła - Na wszystko znajdzie się odpowiednie zioło
Wielu rolników z Południowego Tyrolu hoduje w swoich ziołowych ogrodach majeranek, koper, bylicę pospolitą, rozmaryn i wiele innych rodzimych ziół. Pod marką „Czerwony Kogut” powstają aromatyczne mieszanki ziołowe, zapachowe sole ziołowe oraz pachnące ziołowe herbaty. Stosowane zioła muszą odpowiadać nie tylko zasadom uprawy ekologicznej oraz przepisom dot. roślin leczniczych i korzennych, lecz także - i to jest najważniejsze - muszą być zbierane w odpowiednim czasie. W gospodarstwie świeżo zebrane zioła są delikatne suszone, aby mogły nadawać się do spożycia. Podczas procesu suszenia nie można przekroczyć temperatury 40oC: tylko wtedy zostaje zachowany pełny aromat, którym charakteryzują się wysokiej jakości produkty ze znakiem jakości „Czerwony Kogut”.
Jak nas znaleźć?
Jadąc drogą krajową Völs-Seis, na wysokości St. Vigil należy kierować się tablicami „Pflegerhof“ w kierunku St. Oswald lub, jadąc z Waidbruck przez St. Oswald, jechać według drogowskazów do Pflegerhof.Podręczny szkic dojazdu