Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
„W naszym górskim gospodarstwie udaje nam się produkować wszystkie ważne składniki klusek jajecznych“, cieszy się młody rolnik Philipp. Dzięki słonecznemu położeniu na wysokości 900 m rosną tutaj orkisz, żyto, pszenica samopsza, a także jesienna gryka. Łącząc te zboża z jajami od kur z wolnego wybiegu, rodzina Malfertheiner wyczarowuje swoją pyszną "górską pastę".
Kluski jajeczne z pszenicy durum i orkiszowej (mąka pełnoziarnista) (makaron rurki, campanelle, pizzoccheri)) w opakowaniach po 300 g; Špaldové a pohankové zrno, špaldová a pohanková celozrnná mouka po 500 g
Chleb, makaron i zboza - Świeży zapach chleba w powietrzu
Uprawa zbóż i prastara tradycja pieczenia chleba przeżywają swój renesans. Z własnej mąki, bez chemicznych polepszaczy, starannie ręcznie wyrobione i pieczone w piecu opalanym drewnem powstają przeróżne rodzaje chrupiącego pieczywa o urzekającym zapachu. Zboże opatrzone znakiem jakości „Roter Hahn” pochodzi prosto z gospodarstw i tam też jest mielone i przetwarzane. Tym, co sprawia, że chleb z gospodarstwa ze znakiem jakości tak dobrze smakuje, jest jego prostota: mąka z własnych pól, woda i sól oraz ręczne wyrabianie, dzięki czemu ziarno lepiej uwalnia tkwiące w nim substancje smakowe. Nie należy zapominać, że chleb wypiekany jest w piecu opalanym drewnem, co nadaje mu jego niepowtarzalny smak.
Jak nas znaleźć?
Jadąc z Völs, po dojechaniu do Seis należy skręcić w lewo do centrum miejscowości. Potem jechać ok. 3,5 km w kierunku St. Oswald, aż dojedziecie do naszego gospodarstwa (uwaga na szyldy).
Podręczny szkic dojazdu