Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Na łagodnym wzniesieniu, na skraju wioski Niederdorf leży gospodarstwo Fasslerhof, które Alois Burger prowadzi wspólnie z synem Martinem. Na terenie całego gospodarstwa rosną różnego rodzaju jagody i owoce leśne, przetwarzane później na powidła i syropy. Pewną osobliwością jest tu uprawa aronii. Ten dziki owoc z północy udaje się tu, w klimacie doliny Pustertal, wyjątkowo dobrze
Syropy z owoców, kwiatów czy ziół cieszą się zawsze popularnością. Trudno się temu dziwić, ponieważ w kwestii smaku przyćmiewają one tradycyjne napoje gazowane. Marka „Czerwony Kogut” gwarantuje, że w procesie wytwarzania stosuje się tylko wybrane produkty naturalne. Do produkcji syropów powstających w gospodarstwie używa się - zgodnie ze starymi recepturami - różnych owoców, kwiatów i ziół oraz cukru buraczanego i cukru trzcinowego. O ile te pierwsze składniki pochodzą z gospodarstwa, o tyle te drugie już nie. W produkcji syropów obowiązuje zasada, że tylko maksymalnie 25% składników (w stosunku do udziału owoców) może pochodzić spoza gospodarstwa. Syropy są rozlewane do butelek i sprzedawane pod marką „Czerwony Kogut” jako syropy jednoodmianowe lub mieszane .
marmelády (jablečná, z černých jeřabin, šípková, dřišťálová, z květů pampelišky, mátová, rebarborová, z černého a červeného rybízu, borová, rakytníková, trnková, z lesních bobulí a z divokých kdoulí), každá 230 g
Dżemy owocowe - Małe owoce – a jednak całkiem duże
Dzięki dobrym jakościowo owocom i ich niezwykłemu aromatowi dżemy marki „Czerwony Kogut” cieszą się uznaniem konsumentów. Dojrzewające w słońcu, świeże i ręcznie przebrane owoce trafiają (w jednej odmianie lub zmieszane) do szklanego słoiczka, bez żadnych dodatków chemicznych. Maliny, truskawki, porzeczki, śliwki, morele, wiśnie a nawet kasztany - różnorodność owoców, z których wytwarza się w gospodarstwie wyśmienite dżemy, jest doprawdy ogromna. Wysoki udział owoców przy niskiej zawartości cukru zapewnia dżemom niezapomniany aromat. Wyborne owoce, po rozdrobnieniu, są delikatnie podgrzewane, aby dżem nie utracił witamin, smaku i koloru.
Jak nas znaleźć?
Na głównym placu Niderdorf skręcić w kierunku kościoła parafialnego i przejechać przez most. Zaraz potem na rozwidleniu kierować się w prawo i jechać ulicą Seitenstraße 100 aż do hali straży pożarnej. Tam skręcić w lewo i jechać drogą aż do gospodarstwa.Podręczny szkic dojazdu