Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Już od wielu lat rodzina Burger uprawia najprzeróżniejsze gatunki owoców i warzyw. Są one przerabiane w gospodarstwie - ręcznie i z pasją – na dżemy, syropy i marynaty warzywne. Do osobliwości można zaliczyć pigwowca japońskiego (zwanego tu cytryną nordycką), służącego jako zamiennik używanego niegdyś powszechnie kwasku cytrynowego. W ofercie znajdują się produkty wytworzone według najbardziej naturalnych receptur.
Syropy z owoców, kwiatów czy ziół cieszą się zawsze popularnością. Trudno się temu dziwić, ponieważ w kwestii smaku przyćmiewają one tradycyjne napoje gazowane. Marka „Czerwony Kogut” gwarantuje, że w procesie wytwarzania stosuje się tylko wybrane produkty naturalne. Do produkcji syropów powstających w gospodarstwie używa się - zgodnie ze starymi recepturami - różnych owoców, kwiatów i ziół oraz cukru buraczanego i cukru trzcinowego. O ile te pierwsze składniki pochodzą z gospodarstwa, o tyle te drugie już nie. W produkcji syropów obowiązuje zasada, że tylko maksymalnie 25% składników (w stosunku do udziału owoców) może pochodzić spoza gospodarstwa. Syropy są rozlewane do butelek i sprzedawane pod marką „Czerwony Kogut” jako syropy jednoodmianowe lub mieszane .
Dżemy owocowe - Małe owoce – a jednak całkiem duże
Dzięki dobrym jakościowo owocom i ich niezwykłemu aromatowi dżemy marki „Czerwony Kogut” cieszą się uznaniem konsumentów. Dojrzewające w słońcu, świeże i ręcznie przebrane owoce trafiają (w jednej odmianie lub zmieszane) do szklanego słoiczka, bez żadnych dodatków chemicznych. Maliny, truskawki, porzeczki, śliwki, morele, wiśnie a nawet kasztany - różnorodność owoców, z których wytwarza się w gospodarstwie wyśmienite dżemy, jest doprawdy ogromna. Wysoki udział owoców przy niskiej zawartości cukru zapewnia dżemom niezapomniany aromat. Wyborne owoce, po rozdrobnieniu, są delikatnie podgrzewane, aby dżem nie utracił witamin, smaku i koloru.
Grupa produktów „Sosy i przetwory” to prawdziwe fajerwerki dla smakoszy: nieważne czy na pikantnie czy na słodko, czy w occie czy w oleju - jedno łączy wszystkie pyszności marki „Roter Hahn”: oferują pełnię smaku bez jakichkolwiek dodatków. Surowiec wyjściowy do delikatnych sosów, produktów do smarowania pieczywa i past musi być tak samo nienaganny jak owoce i warzywa trafiające do słoików. Pierwsze z wymienionych produktów ze swoja kremową konsystencją stanowią przyprawę z prawdziwego zdarzenia, natomiast te ostatnie prezentują się świeżo i chrupiąco. Do słoików trafiają wyłącznie wyborne owoce i warzywa, które, jak to miało miejsce za babcinych czasów, konserwowane są przez „wekowanie”. Coś dla prawdziwych smakoszy!
Jak nas znaleźć?
Jadąc z Bruneck, zaraz za tablicą z nazwą wsi Niederdorf należy skręcić w prawo, przejechać pod wiaduktem z torami i pojechać w lewo pod górę około 200 metrów do gospodarstwa.Podręczny szkic dojazdu