Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Gospodarstwo Mittergraben leży w dolinie Ultental na wysokości 1.250 m n.p.m. Miejscowi nazywają je „Baschtele“. Nazwa pochodzi od słowa „basteln“ (niem.: majsterkować) i określa przodków, którzy byli majsterkowiczami, zręcznymi rzemieślnikami. Tak jest z resztą do dziś. Edith wraz z rodziną spełniła swoje marzenie i zajęła się hodowlą 60 białych kóz saaneńskich. We własnej serowarni z wielką zręcznością produkuje kozie sery.
Sprzedaż
Sklep na miejscu, targ rolny (Samstag in Meran, Galileistr.), sklepy
Ser/produkty mleczne - Wiele produktów z białego złota
Świeże, górskie powietrze, soczysta trawa i aromatyczne łąki porośnięte ziołami stanowią o dodatkowych walorach artykułów żywnościowych. To właśnie dzięki nim krowy dają wyjątkowej jakości mleko, z którego wytwarza się wiele wspaniałych produktów nabiałowych. Pod fachowym nadzorem "białe złoto" zmienia się w masło, jogurty naturalne i twaróg czy w świeże sery - krojone i miękkie - które są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia i pozytywnie oddziaływują na ludzki organizm. Według tradycyjnych receptur, również pod znakiem "Czerwonego Koguta", przetwarza się mleko kozie i owcze. W produkcji nabiału stosuje się wyłącznie naturalne kultury serowarskie.
Jak nas znaleźć?
Jadąc z Lana do doliny Ultental, należy dojechać do St. Nikolaus. Za hotelem "Waltershof" skręcamy w prawo i jedziemy drogą ok. 1 km. Gospodarstwo leży po lewej stronie za małym mostkiem bezpośrednio przy ulicy Ultner Höfeweg.Podręczny szkic dojazdu