Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Gospodarstwo Afingsbruckhof leży na wysokości 600 m n.p.m. w południowej części gminy Sarntal. Śródziemnomorska, osłonięta lokalizacja sprzyja różnorodności owoców, jagód, warzyw i innych rarytasów, przetwarzanych tu na pyszne powidła, syropy, marynowane warzywa, sosy i pesto. Ponadto w gospodarstwie produkuje się miód i świeże przepiórcze jaja.
Sprzedaż
Na miejscu, targ rolny (We wtorki w Bolzano, Mazziniplatz; w soboty w Sarnthein), sklepy
Syropy (z jeżyn, malin, kwiatu czarnego bzu, czerwonych i czarnych porzeczek, porzeczko-agrestu, czerwonego agrestu, melisy cytrynowej, mięty) w butelkach po 0,5 l
Syropy z owoców, kwiatów czy ziół cieszą się zawsze popularnością. Trudno się temu dziwić, ponieważ w kwestii smaku przyćmiewają one tradycyjne napoje gazowane. Marka „Czerwony Kogut” gwarantuje, że w procesie wytwarzania stosuje się tylko wybrane produkty naturalne. Do produkcji syropów powstających w gospodarstwie używa się - zgodnie ze starymi recepturami - różnych owoców, kwiatów i ziół oraz cukru buraczanego i cukru trzcinowego. O ile te pierwsze składniki pochodzą z gospodarstwa, o tyle te drugie już nie. W produkcji syropów obowiązuje zasada, że tylko maksymalnie 25% składników (w stosunku do udziału owoców) może pochodzić spoza gospodarstwa. Syropy są rozlewane do butelek i sprzedawane pod marką „Czerwony Kogut” jako syropy jednoodmianowe lub mieszane .
Dżemy owocowe - Małe owoce – a jednak całkiem duże
Dzięki dobrym jakościowo owocom i ich niezwykłemu aromatowi dżemy marki „Czerwony Kogut” cieszą się uznaniem konsumentów. Dojrzewające w słońcu, świeże i ręcznie przebrane owoce trafiają (w jednej odmianie lub zmieszane) do szklanego słoiczka, bez żadnych dodatków chemicznych. Maliny, truskawki, porzeczki, śliwki, morele, wiśnie a nawet kasztany - różnorodność owoców, z których wytwarza się w gospodarstwie wyśmienite dżemy, jest doprawdy ogromna. Wysoki udział owoców przy niskiej zawartości cukru zapewnia dżemom niezapomniany aromat. Wyborne owoce, po rozdrobnieniu, są delikatnie podgrzewane, aby dżem nie utracił witamin, smaku i koloru.
Marynowane warzywa (papryka chili, ogórki, słodka papryka, buraczki, cebula) w porcjach po 180 g; mus jabłkowy, musztarda figowa, warzywne przekąski, kiszona kapusta. Pesto z czosnku niedźwiedziego, sos pomidorowy, keczup, pasta do smarowania z topinamburu w porcjach po 100 g, 120 g
Grupa produktów „Sosy i przetwory” to prawdziwe fajerwerki dla smakoszy: nieważne czy na pikantnie czy na słodko, czy w occie czy w oleju - jedno łączy wszystkie pyszności marki „Roter Hahn”: oferują pełnię smaku bez jakichkolwiek dodatków. Surowiec wyjściowy do delikatnych sosów, produktów do smarowania pieczywa i past musi być tak samo nienaganny jak owoce i warzywa trafiające do słoików. Pierwsze z wymienionych produktów ze swoja kremową konsystencją stanowią przyprawę z prawdziwego zdarzenia, natomiast te ostatnie prezentują się świeżo i chrupiąco. Do słoików trafiają wyłącznie wyborne owoce i warzywa, które, jak to miało miejsce za babcinych czasów, konserwowane są przez „wekowanie”. Coś dla prawdziwych smakoszy!
Jak nas znaleźć?
Jadąc od strony Bolzano, w połowie drogi przed tunelem skręcić w prawo w starą ulicę Starntaler Straße (kierować się tablicą). Od marca do października co niedzielę zwiedzanie gospodarstwa.
Podręczny szkic dojazdu