&noscript=1 /> Malowanie jaj wielkanocnych
 
Ostereier färben
Ostereier färben

Ostereier färben

Instruktaż

Instruktaż

Malowanie jaj wielkanocnych

Malowanie jaj wielkanocnych

1

Jaja od kur z wolnego wybiegu ugotować na twardo

2

…i przed barwieniem natrzeć wodą z octem.

3

Sporządzić barwny wywar według instrukcji

4

włożyć jaja do barwnego wywaru

5

i pozostawić je na pół godziny.

6

Co jakiś czas jaja odwracać, a następnie wyjąć z barwiącej kąpieli

7

wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby wyschły

8

i dodatkowo ozdobić.

Malowanie jaj wielkanocnych

Malowanie jaj wielkanocnych

Wskazówka:

Wskazówka:

Malowanie jaj wielkanocnych należy do tradycji tych Świąt. Kto nie lubi sztucznych barwników, może do malowania użyć całkiem prostych materiałów zawierających naturalne  barwniki.
 

Doskonale nadają się do tego następujące rośliny:

  •    Barwienie na zielono: szpinak, pietruszka, dziurawiec, czerwona kapusta (barwienie na turkusowo)
  •    Barwienie na niebiesko: borówki amerykańskie, jagody
  •    Barwienie na żółto: kwiaty rumianku, szafran, liście jabłoni
  •    Barwienie na pomarańczowo: marchew
  •    Barwienie na czerwono: buraki
  •    Barwienie na brązowo: czerwone łupiny cebuli, kawa, herbata

Z wybranych gatunków roślin należy sporządzić barwny wywar. Duże części roślin można pokroić lub ewentualnie zetrzeć. Poza tym do różnych składników stosuje się następujące ogólne zasady:

  • Warzywa: 500 g na 2 l wody, nie ma potrzeby wcześniejszego moczenia warzyw, gotować przez 35 minut.
  •  Kwiaty, liście i jagody: 30 do 100 g na 2 l wody, moczyć przez kilka godzin, gotować przez 35 do 60 minut
  • Kawa i herbata: 30 do 50 g na 2 l wody, nie ma potrzeby wcześniejszego moczenia, gotować przez 25 do 30 minut


Jaja ugotować na twardo. Najlepiej użyć do tego białych jaj, ponieważ barwienie materiałami zawierającymi naturalne barwniki nigdy nie jest tak intensywne jak w przypadku sztucznych barwników. Malowanie udaje się najlepiej, gdy użyjemy do tego jaj od kur z wolnego wybiegu - skorupka jest mocniejsza, jajko zdrowsze, a przy tym zrobimy dobry uczynek.

Włożyć jaja na około pół godziny do schłodzonego barwnego wywaru. Należy przy tym jaja co jakiś czas odwracać, żeby nie zabarwiły się tylko z jednej strony. Jaja można też pozostawić na krótszy czas w barwiącej kąpieli, wtedy ich kolor nie będzie tak intensywny.
Anschließend die Eier zum Trocknen auf ein Küchentuch legen und zum Schluss mit einer Speckschwarte einreiben, das gibt einen schönen Glanz.
 
Następnie należy wyłożyć jaja na ręczniku kuchennym, aby się wysuszyły, a na zakończenie natrzeć skórką ze specku, która im nada ładny połysk.

Kto chciałby dodatkowo ozdobić jaja wielkanocne, może po nich delikatnie rysować ostrym przedmiotem. Wtedy po prostu zdrapie zewnętrzną zabarwioną warstwę wzdłuż kreślonych linii.


Wskazówka:
Z pietruszki, melisy i bluszczu można zrobić wspaniałe dekoracje. Wystarczy zwilżyć listki i ułożyć je na skorupkach jaj.
Naciągnąć na jajo z listkami nylonową pończochę i mocno związać (żeby się liście nie przesuwały), a następnie umieścić jaja w barwiącym wywarze.

Malowanie jaj wielkanocnych należy do tradycji tych Świąt. Kto nie lubi sztucznych barwników, może do malowania użyć całkiem prostych materiałów zawierających naturalne  barwniki.
 

Doskonale nadają się do tego następujące rośliny:

  •    Barwienie na zielono: szpinak, pietruszka, dziurawiec, czerwona kapusta (barwienie na turkusowo)
  •    Barwienie na niebiesko: borówki amerykańskie, jagody
  •    Barwienie na żółto: kwiaty rumianku, szafran, liście jabłoni
  •    Barwienie na pomarańczowo: marchew
  •    Barwienie na czerwono: buraki
  •    Barwienie na brązowo: czerwone łupiny cebuli, kawa, herbata

Z wybranych gatunków roślin należy sporządzić barwny wywar. Duże części roślin można pokroić lub ewentualnie zetrzeć. Poza tym do różnych składników stosuje się następujące ogólne zasady:

  • Warzywa: 500 g na 2 l wody, nie ma potrzeby wcześniejszego moczenia warzyw, gotować przez 35 minut.
  •  Kwiaty, liście i jagody: 30 do 100 g na 2 l wody, moczyć przez kilka godzin, gotować przez 35 do 60 minut
  • Kawa i herbata: 30 do 50 g na 2 l wody, nie ma potrzeby wcześniejszego moczenia, gotować przez 25 do 30 minut


Jaja ugotować na twardo. Najlepiej użyć do tego białych jaj, ponieważ barwienie materiałami zawierającymi naturalne barwniki nigdy nie jest tak intensywne jak w przypadku sztucznych barwników. Malowanie udaje się najlepiej, gdy użyjemy do tego jaj od kur z wolnego wybiegu - skorupka jest mocniejsza, jajko zdrowsze, a przy tym zrobimy dobry uczynek.

Włożyć jaja na około pół godziny do schłodzonego barwnego wywaru. Należy przy tym jaja co jakiś czas odwracać, żeby nie zabarwiły się tylko z jednej strony. Jaja można też pozostawić na krótszy czas w barwiącej kąpieli, wtedy ich kolor nie będzie tak intensywny.
Anschließend die Eier zum Trocknen auf ein Küchentuch legen und zum Schluss mit einer Speckschwarte einreiben, das gibt einen schönen Glanz.
 
Następnie należy wyłożyć jaja na ręczniku kuchennym, aby się wysuszyły, a na zakończenie natrzeć skórką ze specku, która im nada ładny połysk.

Kto chciałby dodatkowo ozdobić jaja wielkanocne, może po nich delikatnie rysować ostrym przedmiotem. Wtedy po prostu zdrapie zewnętrzną zabarwioną warstwę wzdłuż kreślonych linii.


Wskazówka:
Z pietruszki, melisy i bluszczu można zrobić wspaniałe dekoracje. Wystarczy zwilżyć listki i ułożyć je na skorupkach jaj.
Naciągnąć na jajo z listkami nylonową pończochę i mocno związać (żeby się liście nie przesuwały), a następnie umieścić jaja w barwiącym wywarze.