Opis gospodarstwa
Po słonecznej stronie Dolomitów, na wysokości 1.475 m n.p.m. leży gospodarstwo rodzinne Lüch de Survisc. Rodzina Vallazza wie, jak rozpieszczać gości regionalnymi daniami ladyńskimi i jak stworzyć niesamowitą atmosferę. W ciepłym sezonie można spędzić niezapomniane chwile na tarasie słonecznym, z którego rozciąga się jedyny w swoim rodzaju widok na Dolomity.
Jedzenie i picie
Speck, "Kaminwurzen", ser, krupnik, "Tutres" ("Tirtlen") faszerowane szpinakiem, serem, kapustą, ziemniakami i makiem. Zupa jarzynowa, "Kaiserschmarn", "Cajinci arstis" (pierogi) nadziewane szpinakiem i ricottą, placek ziemniaczany "Blattlen" z kapustą, "Schlutzer" kluseczki szpinakowe, kluseczki serowe z mniszkiem, knedle z gulaszem, polenta z serem lub grzybami, wieprzowina, wołowina lub jagnięcina, domowe kiełbasy. Jesienią półmisek mięs lub żeberka. Słodkie "Krapfen", pączki makowe, strudel jabłkowy, ciasto gryczane ("schwarzplentener"), tort makowy, "Strauben". Äpfelkiechl. Soki: z czarnego bzu, malinowy, z czerwonej porzeczki, z melisy. Koktajle mleczne z owocami z gospodarstwa.