Deser
Knedle ze śliwką
Knedle ze śliwką
Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Johannes Meßner
						
						
							Gospodarz z Burgerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								6 osoby
							
							
								
								90 MIN.
							
						- Składniki na knedle:
- 
											1 kgziemniaków (mączystych)
- 
											220 gmąki
- 
											50 gkaszy mannej
- 
											1 szczyptasól
- 
											1jajko od kur z wolnego wybiegu
- 
											30 gmasła
- 
											18śliwek
												200
												
													g
												
											
											
												bułki tartej
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												masła
											
										
												cukier i cynamon według uznania
											
										Przygotowanie - Knedle ze śliwką
						- 
										 1.
												
											KrokZiemniaki umyć i ugotować w mundurkach. 1.
												
											KrokZiemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
- 
										 2.
												
											KrokW międzyczasie umyć i osuszyć śliwki (pestkę można wyjąć lub zostawić). 2.
												
											KrokW międzyczasie umyć i osuszyć śliwki (pestkę można wyjąć lub zostawić).
- 
										 3.
												
											KrokUgotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. 3.
												
											KrokUgotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- 
										 4.
												
											KrokStolnicę obsypać mąką; wysypać na nią mąkę i grysik, dodać sól, masło i jajko; zagnieść ciasto. 4.
												
											KrokStolnicę obsypać mąką; wysypać na nią mąkę i grysik, dodać sól, masło i jajko; zagnieść ciasto.
- 
										 5.
												
											KrokCiasto rozwałkować i pokroić na równe kwadraty. 5.
												
											KrokCiasto rozwałkować i pokroić na równe kwadraty.
- 
										 6.
												
											KrokNa środku każdego kwadratu położyć śliwkę, zawijać w masę ziemniaczaną i formować knedle. 6.
												
											KrokNa środku każdego kwadratu położyć śliwkę, zawijać w masę ziemniaczaną i formować knedle.
- 
										 7.
												
											KrokKnedle gotować 20 minut w parowarze. 7.
												
											KrokKnedle gotować 20 minut w parowarze.
- 
										 8.
												
											KrokOkrasa: na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, doprawić cukrem i cynamonem do smaku; całość lekko zrumienić. 8.
												
											KrokOkrasa: na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, doprawić cukrem i cynamonem do smaku; całość lekko zrumienić.
- 
										 9.
												
											KrokDe gare pruimenknoedels daarna met de geroosterde broodkruim bestrooien en serveren. 9.
												
											KrokDe gare pruimenknoedels daarna met de geroosterde broodkruim bestrooien en serveren.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Johannes Meßner
						
							Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Burgerhof w Brixen
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	