X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Agroturystyka
Podpowiedzi urlopowe
Nauka w gospodarstwie wiejskim

Nauka w gospodarstwie wiejskim

Kreatywna zima w gospodarstwach rolnych: gotowanie, rzezbienie i szukanie sladów na sniegu

Podczas zimowego urlopu w gospodarstwie rolnym w Poludniowym Tyrolu nikt nie narzeka na nude - nie tylko dzieci maja zapewnione cos nowego na kazdy dzien. Równiez dorosli zapoznaja sie z tradycyjna ludowa wiedza, która zabiora z soba do domu. Ponizej kilka wskazówek dotyczacych tego, czego mozna sie nauczyc podczas urlopu zimowego w gospodarstwie rolnym:
Pomoc w stajni

1 Praca w stajni

Mali gospodarze mogą pomagać rolnikowi przy karmieniu cieląt. Ubrani w specjalne ubranie do stajni - gumiaki i fartuch - prędko staną się fachowcami.
Gospodarstwa z hodowlą bydła
Robótki z filcu

2 Majsterkowanie i robótki ręczne dla dorosłych i maluchów

Gdy przyroda jest pogrążona w zimowym śnie, rolnicy poświęcają czas na majsterkowanie i inne robótki ręczne. Wspólnie z dużymi i małymi urlopowiczami gospodynie wyczarują prawdziwe dzieła sztuki z naturalnych materiałów jak drzewo i słoma lub nauczą swoich gości wykonywania ozdób z filcu.
Popoludnia z robótkami recznymi w gospodarstwie
Prace snycerskie

3 Kreatywność podczas rzeźbienia

W Thalerhof w Feldthurns wczasowicze mogą wykazać się wiedzą w zakresie rzeźby. W ramach regularnych warsztatów dla starszych dzieci, dorosłych lub obydwu grup wiekowych gospodarze zdradzają tajemnice, jak z drewna limby, kasztanowca i lipy wykonać drogocenne elementy o indywidualnym charakterze i uroku.
Wyprawa na obserwację zwierząt w zimie

4 Obserwacja zwierzyny

Wyprawa z gospodarzem, której celem jest obserwowanie zwierzyny, jest naprawdę fascynująca. Trzeba zachowywać się bardzo cicho i dokładnie zwracać uwagę na znaki, wówczas przy odrobinie szczęścia można zobaczyć sarny oraz polne zające. Gospodarze uczą również swoich małych badaczy natury rozpoznawania śladów zwierząt na śniegu.
Obserwowanie zwierzyny łownej z gospodarzem
Pieczenie keksów bożonarodzeniowych

5 Kurs gotowania pod okiem gospodyni

Gdy zmrok otula całe gospodarstwo i światło świeci się w ciepłej izbie, po całym domu rozchodzi się znany zapach ciasteczek. Mali goście mogą pomagać przy zagniataniu ciasta, wycinaniu i dekorowaniu; pieczeniem zajmuje się gospodyni. W ramach kursu gotowania pokazuje ona chętnie jak prawidłowo wykonać tradycyjne dania Południowego Tyrolu jak knedle z boczkiem, pączki lub smażone ślimaki-naleśniki.
> Pieczenie chleba u gospodarza: apartamenty lub pokoje
Zwyczaje w Południowym Tyrolu

6 Poznawanie ludowej kultury

Wieczory to czas na historię. Gości piją grzane wino, dzieci poncz, a gospodarze opowiadają o mitach, legendach i tradycjach Południowego Tyrolu.
Tradycje i zwyczaje Południowego Tyrolu