&noscript=1 /> Soczysta szarlotka - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

pieczywo

Soczysta szarlotka

Soczysta szarlotka

Szarlotka, przygotowana nieco inaczej, zaskakuje intensywnym aromatem naturalnie mętnego soku jabłkowego.
Irmi Oberhofer
Gospodyni z Gospodarstwo Burg Latsch
Składniki
1 ciasto (Ø 26 cm)
105 MIN.
  • 250 g
    mąki pszennej lub orkiszowej
  • 125 g
    masła
  • 125 g
    miodu akacjowego
  • 1
    jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 1/2 saszetka
    proszku do pieczenia
  • trochę skórki z cytryny
  • Nadzienie:
  • 6
    dużych smacznych jabłek
  • 750 ml
    soku jabłkowego naturalnie mętnego
  • 2 saszetka
    budyniu waniliowego
  • Do przyozdobienia
  • 200 - 250 ml
    śmietany
  • 1 lyzeczka
    cynamonu
  • Drukuj przepis
    www.roterhahn.it
    Przygotowanie - Soczysta szarlotka
    • circle-dashed 1.
      Krok
      Włożyć ciasto do okrągłej formy (dokładnie przykrywając dno i brzegi) i wstawić do lodówki.
    • circle-dashed 2.
      Krok
      Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, dobrze zagnieść i uformować w duże koło.
    • circle-dashed 3.
      Krok
      Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
    • circle-dashed 4.
      Krok
      Ugotować budyń na soku jabłkowym, dodać plasterki jabłek i nalać do formy do pieczenia.
    • circle-dashed 5.
      Krok
      Piec ciasto przez 60 minut w temperaturze 180° C.
    • circle-dashed 6.
      Krok
      Uwaga! studzić przez przynajmniej 4 godziny przed wyjęciem z formy.
    • circle-dashed 7.
      Krok
      Na koniec ubić śmietanę, dodać do niej cynamon i nałożyć na ciasto.
    • circle-dashed 8.
      Krok
      Wskazówka: Ciasto smakuje szczególnie pysznie i świeżo, gdy jest schłodzone!
    •  
      Powodzenia życzy
    Irmi Oberhofer
    Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
    Burg Latsch w Latsch
    Więcej przepisów

    Zasmakowało Ci?