Południowy Tyrol wyrobił sobie silną pozycję na międzynarodowej mapie
rejonów winiarskich . I osiągnął to, mimo że region dysponuje tylko nieco ponad 5.000 hektarów upraw winorośli. Winnice położone na zboczach gór ciągną się od Vinschgau nad doliną Etsch, przez Überetsch do niżej położonych miejsc w Południowym Tyrolu, oraz nad doliną Eisacktal do kotliny Brixen (Brixner Talkessel). Krajobraz tych okolic to niekończące się szpalery podpór, po których pnie się winorośl.
Równie różnorodny jak krajobraz Południowego Tyrolu jest asortyment uprawianych tam winorośli. Trzy ważne szczepy winogron pochodzą właśnie z Południowego Tyrolu. Pierwszy z nich, Lagrein, uprawiany zwłaszcza w okolicach Bozen oraz w paru miejscach niżej położonych, cieszy się coraz większą popularnością.
Drugim szczepem jest Vernatsch, z którego produkuje się najbardziej rozpowszechnione czerwone wino z Południowego Tyrolu. Największe uprawy tej odmiany znajdują się w okolicach Bozen, Meran i jeziora Kalterer. Trzeci szep - Gewürztraminer - nierozerwalnie związany był z winiarską wioską Tramin, a obecnie jest znany już na całym świecie.
Od ponad stu lat w Południowym Tyrolu uprawia się też inne klasyczne szczepy winogron.
Niebieski burgund,
merlot czy
cabernet czują się tu równie swojsko jak szczepy białych winogron:
biały burgund,
chardonnay,
ruländer,
silvaner,
Müller-Thurgau,
riesling czy
sauvignon. Obrazu dopełniają popularne słodkie wina:
Rosenmuskateller, kolejny specjał z Południowego Tyrolu, oraz
Goldmuskateller . Większość produkcji wina w Południowym Tyrolu, około 65 procent, to
czerwone wina. Białe wina zaś stanowią około jednej trzeciej całej produkcji.
Wina z rzadszych
szczepów skosztować można w gospodach Buschenschank: często oferuje się tam niewielkie ilości
wina z własnych upraw takich szczepów jak Portugieser, Zweigelt czy Furner.
>
Urlop w gospodarstwie winiarskim
>
Törggelenw Południowym Tyrolu
>
Gospody Buschenschank w Południowym Tyrolu