Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Home
Raj dla dzieci
Moje gospodarstwo
Gospodarstwo z owocami i winem

Gospodarstwo z owocami i winem

Rośliny w gospodarstwie

W gospodarstwie sadowniczym lub winiarskim dzieci i dorośli mogą poznać świat roślin. Gospodyni chętnie wyjaśni, jak urosło jabłko i w jaki sposób z winogron powstaje moszcz i wino.

Przed wakacjami mali i duzi mogą się zanurzyć wirtualnie w świat roślin. Wystarczy kliknąć na wybraną roślinę.
JabłońOgród warzywno-ziołowyWinorośl

Jabłoń

Jabłka z Południowego Tyrolu

W gospodarstwie, w którym jest sad, dzieciom nie brakuje jabłek. „Jakiej odmiany chcesz spróbować?“ pyta gospodyni?

Na drzewach rosną jabłka duże i małe, czerwone, żółte i zielone. Owoce te różnią się nie tylko kolorami, lecz także smakiem.

W zależności od odmiany owoce mogą być słodsze lub bardziej kwaśne. Każda z odmian ma swoją nazwę. Niektóre dojrzewają wcześniej, inne później .

Dzieciom wyjątkowo smakują pieczone jabłka. Gospodyni robi z tych owoców soki, kompoty, dżemy i mus jabłkowy.

Ogród warzywno-ziołowy

Ogród warzywnyW ogrodzie warzywnym rosną różne sałaty. Alexander rozpoznaje sałatę siewną, endywię oraz roszponkę. Na sasiednich grządkach rosną też ogórki, pomidory, fasola, bakłażany, marchew, cukinia, brokuły oraz kalafior.

Alexander pomaga gospodyni przy pieleniu. Pracuje w pocie czoła. Gospodyni częstuje go marchewką. Alexander bardzo się z tego cieszy i odgryza kawałek soczystego warzywa.

W ogrodzie ziołowym gospodyni uprawia szczypiorek, pietruszkę, seler, szałwię, bazylię, oregano, majeranek, koper, rumianek, anyż, melisę, lawendę, dziurawiec oraz krwawnik.

Wszystko rośnie w równych rządkach i jest opisane. Ziołowy ogród pachnie niesamowicie.

Winorośl z winogronami

Winorośl należy do najstarszych roślin uprawnych. Już 3.500 lat p.n.e. uprawiali ją Egipcjanie, Babilończycy i Hindusi. Również starożytni Grecy i Rzymianie zakładali winnice. Obecnie winogrona uprawia się na całym świecie, jednak region śródziemnomorski ze względu na swój umiarkowany ciepły klimat jest największym i najważniejszym obszarem winiarskim na ziemi.
Winorośl należy do gatunku winoroślowatych. Jej owoce to winogrona. Szczepy winorośli dzieli się na czerwone i białe .
Winogrona zbiera się jesienią. Można jeść surowe grona lub wyciśnięte i przetworzone na sok winogronowy lub wino. To, co pozostaje po wyciśnięciu winogron, nazywa się wytłokami; produkuje się z nich wódkę. Z soku z winogron można zrobić wino musujące lub ocet winny.
Suszone winogrona to rodzynki, a te bez ziarenek noszą nazwę sułtanki.
Liście winorośli mają kształt dłoni, a od spodu są najczęściej filcowato-włoskowate. W zależności od rodzaju posiadają też różniące się kształtem i barwą jagody: okrągłe, owalne, zielone, żółte, czerwone lub niebieskie. Jagody zawierają cukier gronowy, który jest natychmiastowym źródłem energii, gdyż szybko zostaje wchłonięty przez krew.