Jabłoń

W gospodarstwie, w którym jest sad, dzieciom nie brakuje jabłek. „Jakiej odmiany chcesz spróbować?“ pyta gospodyni?
Na drzewach rosną jabłka duże i małe, czerwone, żółte i zielone. Owoce te różnią się nie tylko kolorami, lecz także smakiem.
W zależności od odmiany owoce mogą być słodsze lub bardziej kwaśne. Każda z odmian ma swoją nazwę. Niektóre dojrzewają wcześniej, inne później .
Dzieciom wyjątkowo smakują pieczone jabłka. Gospodyni robi z tych owoców soki, kompoty, dżemy i mus jabłkowy.
Ogród warzywno-ziołowy

W ogrodzie warzywnym rosną różne sałaty. Alexander rozpoznaje sałatę siewną, endywię oraz roszponkę. Na sasiednich grządkach rosną też ogórki, pomidory, fasola, bakłażany, marchew, cukinia, brokuły oraz kalafior.
Alexander pomaga gospodyni przy pieleniu. Pracuje w pocie czoła. Gospodyni częstuje go marchewką. Alexander bardzo się z tego cieszy i odgryza kawałek soczystego warzywa.
W ogrodzie ziołowym gospodyni uprawia szczypiorek, pietruszkę, seler, szałwię, bazylię, oregano, majeranek, koper, rumianek, anyż, melisę, lawendę, dziurawiec oraz krwawnik.
Wszystko rośnie w równych rządkach i jest opisane. Ziołowy ogród pachnie niesamowicie.
Winorośl z winogronami
Winorośl należy do najstarszych roślin uprawnych. Już 3.500 lat p.n.e. uprawiali ją Egipcjanie, Babilończycy i Hindusi. Również starożytni Grecy i Rzymianie zakładali
winnice. Obecnie winogrona uprawia się na całym świecie, jednak
region śródziemnomorski ze względu na swój umiarkowany ciepły klimat jest największym i najważniejszym obszarem winiarskim na ziemi.
Winorośl należy do gatunku
winoroślowatych. Jej owoce to
winogrona. Szczepy winorośli dzieli się na
czerwone i białe .
Winogrona zbiera się jesienią. Można jeść surowe
grona lub wyciśnięte i przetworzone na
sok winogronowy lub
wino. To, co pozostaje po wyciśnięciu winogron, nazywa się
wytłokami; produkuje się z nich
wódkę. Z soku z winogron można zrobić
wino musujące lub
ocet winny.
Suszone winogrona to
rodzynki, a te bez ziarenek noszą nazwę
sułtanki.
Liście winorośli mają kształt dłoni, a od spodu są najczęściej filcowato-włoskowate. W zależności od rodzaju posiadają też różniące się kształtem i barwą
jagody: okrągłe, owalne, zielone, żółte, czerwone lub niebieskie. Jagody zawierają
cukier gronowy, który jest natychmiastowym źródłem energii, gdyż szybko zostaje wchłonięty przez krew.