Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
WEB
Back Home

Kreatywna zima w gospodarstwach rolnych: gotowanie, rzeźbienie i szukanie śladów na śniegu

Podczas zimowego urlopu w gospodarstwie rolnym w Południowym Tyrolu nikt nie narzeka na nudę - nie tylko dzieci mają zapewnione coś nowego na każdy dzień. Również dorośli zapoznają się z tradycyjną ludową wiedzą, którą zabiorą z sobą do domu. Poniżej kilka wskazówek dotyczących tego, czego można się nauczyć podczas urlopu zimowego w gospodarstwie rolnym:

1 Praca w stajni

<span>1</span> Praca w stajni
Mali gospodarze mogą pomagać rolnikowi przy karmieniu cieląt. Ubrani w specjalne ubranie do stajni - gumiaki i fartuch - prędko staną się fachowcami.

2 Majsterkowanie i robótki ręczne dla dorosłych i maluchów

<span>2</span> Majsterkowanie i robótki ręczne dla dorosłych i maluchów
Gdy przyroda jest pogrążona w zimowym śnie, rolnicy poświęcają czas na majsterkowanie i inne robótki ręczne. Wspólnie z dużymi i małymi urlopowiczami gospodynie wyczarują prawdziwe dzieła sztuki z naturalnych materiałów jak drzewo i słoma lub nauczą swoich gości wykonywania ozdób z filcu.

3 Kreatywność podczas rzeźbienia

<span>3</span> Kreatywność podczas rzeźbienia
W Thalerhof w Feldthurns wczasowicze mogą wykazać się wiedzą w zakresie rzeźby. W ramach regularnych warsztatów dla starszych dzieci, dorosłych lub obydwu grup wiekowych gospodarze zdradzają tajemnice, jak z drewna limby, kasztanowca i lipy wykonać drogocenne elementy o indywidualnym charakterze i uroku.

4 Obserwacja zwierzyny

<span>4</span> Obserwacja zwierzyny
Wyprawa z gospodarzem, której celem jest obserwowanie zwierzyny, jest naprawdę fascynująca. Trzeba zachowywać się bardzo cicho i dokładnie zwracać uwagę na znaki, wówczas przy odrobinie szczęścia można zobaczyć sarny oraz polne zające. Gospodarze uczą również swoich małych badaczy natury rozpoznawania śladów zwierząt na śniegu.

5 Kurs gotowania pod okiem gospodyni

<span>5</span> Kurs gotowania pod okiem gospodyni
Gdy zmrok otula całe gospodarstwo i światło świeci się w ciepłej izbie, po całym domu rozchodzi się znany zapach ciasteczek. Mali goście mogą pomagać przy zagniataniu ciasta, wycinaniu i dekorowaniu; pieczeniem zajmuje się gospodyni. W ramach kursu gotowania pokazuje ona chętnie jak prawidłowo wykonać tradycyjne dania Południowego Tyrolu jak knedle z boczkiem, pączki lub smażone ślimaki-naleśniki.
> Pieczenie chleba u gospodarza: apartamenty lub pokoje

6 Poznawanie ludowej kultury

<span>6</span> Poznawanie ludowej kultury
Wieczory to czas na historię. Gości piją grzane wino, dzieci poncz, a gospodarze opowiadają o mitach, legendach i tradycjach Południowego Tyrolu.