Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Tort Linzer z polewą morelową

składniki ( na 1 tort )

200 g masła
200 g cukru
sól
1 szczypta startej skórki z cytryny
cynamon
sproszkowane goździki
3 jaja od kur z wolnego wybiegu
240 g mąki
3 g proszku do pieczenia
200 g orzechów laskowych (startych)
200 g dżemu morelowego

przygotowanie

Masło z cukrem i przyprawami utrzeć na kremową masę, dodać na koniec jajka. Wymieszać dobrze mąkę z proszkiem do pieczenia i razem ze startymi orzechami dodać do masy. 2/3 ciasta przełożyć do tortownicy i wyrównać. Nałożyć warstwę dżemu morelowego i resztę ciasta wylać na wierzch, formując kratownicę. Piec ok. 40 min w temp. 175° C.


życzy powodzenia
Monika Kompatscher
Gospodyni z “Fronteggele” przy Völs am Schlern
 
drukuj
www.roterhahn.pl