Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Strudel z jabłkami

składniki ( na 2 strudle )

Na kruche ciasto
Na nadzienie
500 g mąki
10-12 jabłek
1 opakowanie proszku do pieczenia
cukier
4 jajka od kur z wolnego wybiegu
cukier waniliowy
180 g margaryny
rodzynki
1 opakowanie cukru waniliowego
rum (w zależności od upodobań)
200 g cukru
.
Pozostałe składniki:
.
mleko do posmarowania

przygotowanie

Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto. Następnie odstawić ciasto na 1/2 godz. Do nadzienia obrać jabłka, pokroić na drobne kawałki i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Można dodać rum wg upodobania. 
Następnie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować, a potem rozłożyć nadzienie. Na koniec strudel posmarować zimnym mlekiem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Jeszcze ciepły strudel posypać cukrem pudrem i podawać ewentualnie z sosem waniliowym.
życzy powodzenia
Andrea Müller
Gospodyni z Gospoda (Hofschank) “Pirchhof” przy Naturns
drukuj
www.roterhahn.pl