Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Słodkie drożdżówki jabłkowe

składniki ( na ok. 6 drożdżówek )

2 jabłka (Golden Delicious)
1 łyżka stołowa cynamonu
1 łyżeczka anyżu
2 łyżki stołowe rodzynek sułtanek
3-4 łyżki stołowe orzechów włoskich, laskowych, nasion dyni lub nasion słonecznika
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
350 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego (letniego)
20 g drożdży
1-2 łyżki stołowe miodu
40 g masła

przygotowanie

Jabłka umyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, anyż, sułtanki i orzechy. Mąkę wsypać do miski i posolić. Wymieszać sok jabłkowy, drożdże i miód, wlać do mąki i solidnie zagnieść. Na koniec dodać masło i zagnieść całość. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, mniej więcej do momentu podwojenia jego objętości. Porcje oddzielać łyżką, obtaczać w mące pełnoziarnistej i układać na posypanej mąką blasze do pieczenia. Piec we wcześniej podgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut.

Powodzenia życzy gospodyni Elisabeth Mittelberger z gospodarstwa Eichernhof w Vöran, zrzeszonego w związku "Roter Hahn".
drukuj
www.roterhahn.pl