Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Risotto z dzikimi ziołami

składniki ( dla 4 osób )

350 g ryżu do risotto
1 średnia cebula
dzikie zioła: ok. 100 g pokrzywy, ok. 30 g liści amarantusa, 1 garść dzikiego tymianku (macierzanki) (w sezonie)
oliwa z oliwek
wino
bulion warzywny
parmezan
30 g szarego sera Graukäse (nie za dużo z uwagi na jego bardzo dominujący smak) lub jako alternatywa: ser pasterski Almkäse
masło do połączenia składników

przygotowanie

Pokrzywę zblanszować, liście zerwać z łodyg i pokroić na drobno. Pokroić na małe kawałki liście amarantusa i zeszklić razem z liśćmi pokrzywy na oliwie z oliwek. Posiekać cebulę i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać ryż do risotto i krótko podsmażyć z cebulą. Zalać odrobiną białego wina i pozwolić, aby się zagotowało.
Stopniowo dodawać gorący wywar warzywny i gotować ryż do risotto na wolnym ogniu. Ugotowany ryż wymieszać w garnku z serem i masłem, dbając koniecznie, aby ryż nie był suchy.  Na koniec dodać sezonowe dzikie zioła, takie jak liście amarantusa i pokrzywy oraz świeży tymianek. Serwować na talerzu posypane parmezanem.
życzy powodzenia
Frau Meßner
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Burgerhof” przy Brixen
drukuj
www.roterhahn.pl