Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Racuchy ziemniaczane Erdäpfelnudel

składniki ( dla 4 osób )

1 kg mączystych ziemniaków
3 żółtka
80 g roztopionego masła
250 g mąki
sól, gałka muszkatołowa
100 ml śmietany
marmolada z borówki brusznicy

przygotowanie

Ziemniaki obrać i gotować w nieosolonej wodzie przez około 20-30 minut. Odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odstawić do wystygnięcia, a następnie zagnieść na ciasto z mąką, żółtkami, masłem, solą i gałką muszkatołową. Z ciasta uformować wałki o średnicy ok. 1 cm i pokroić na kawałki o długości 2 cm.  Ręcznie uformować z nich ok. ośmiocentymetrowe kluski. Ułożyć pojedynczą warstwę klusek w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku (przez ok. 30 minut) na kolor jasnobrązowy w temperaturze 180 °C. Następnie polać śmietaną i ponownie piec przez 10 minut. Podawać z marmoladą z borówki brusznicy.
życzy powodzenia
Irmgard Kaserer
drukuj
www.roterhahn.pl