Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Pokrojone w kosteczkę por i czosnek podsmażyć na maśle i wymieszać całość z chlebem. Dodać mąkę gryczaną. Mleko, jaja i sól wymieszać. Masę mleczną połączyć z masą chlebową. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Mokrymi rękoma formować knedle i wrzucać do osolonej wody. Wyjąć po 30 minutach łyżką cedzakową i podawać w zupie.
(wystarcza na 8 knedli)
Zamiast białego chleba można użyć ciemnego pieczywa. Można również przyrządzić ze smażonym boczkiem lub z pikantnym serem (twarogiem lub gorgonzolą) smakuje bardzo dobrze. Zaleca się połączenie z białą kapustą lub ćwikłą.