Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Ajerkoniak

składniki

na 2 litry
750 ml mleka
500 g cukru
4 opakowania cukru waniliowego
6 jajek od kur z wolnego wybiegu
250 ml wysokoprocentowego alkoholu
250 ml śmietany

przygotowanie

Mleko razem z cukrem waniliowym gotować przez ok. 15 minut, a następnie wystudzić. Żółtko ubić na kremowo i dodać ostrożnie zimną słodką mleczną masę. Dodać alkohol i nieubitą śmietanę. Następnie rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
życzy powodzenia
Rosmarie Kainzwaldner
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Oberpartegger” przy Villanders
drukuj
www.roterhahn.pl