Wiejskie gospody są charakterystyczne nie tylko dla Południowego Tyrolu, lecz także dla całego rejonu alpejskiego. Między Brenner a Etschtal przywiązuje się szczególną wagę do autentycznej gościnności.
Po przeprowadzeniu surowej kontroli jakości w tym roku tylko 27 lokali w całym regionie uzyskało znak jakości „Roter Hahn“. Zasadą jest jest, że większość
składników tradycyjnych potraw musi pochodzić
z własnego gospodarstwa . Niektóre z nich można dokupić, jednak i one muszą pochodzić
z najbliższej okolicy.
Buschenschank to gospodarstwo, które znajduje się w granicach klasycznego rejonu upraw winorośli. Oferowane tam wino pochodzi z własnej winnicy.
Hofschank leży poza rejonem winnic, za to przynajmniej jedno danie mięsne oferowane w menu zrobione jest z własnych wyrobów gospodarstwa.
Sezonowe przysmaki takie jak knedle z pokrzywami, kieszonki z ciasta z czosnkiem niedźwiedzim czy pieczone kasztany podaje się w izbach, urządzonych w charakterystycznym, regionalnym stylu. Znajdziemy więc w nich wiejskie meble, stare krzyże i piece kaflowe. Wszystko to tworzy bardzo kameralną, serdeczną atmosferę. Do tego dochodzą regionalne napoje takie jak domowe soki, źródlana woda czy wino.
Wiejskie gospody zapraszają do stołu