Zimą, kiedy łaki i pola są przykryte śniegiem, w południowotyrolskich gospodarstwach nadchodzi pora wytchnienia. Ludzie spędzają czas w izbach, zazwyczaj wyłożonych drewnianą boazerią, grzeją się przy starym gospodarskim piecu i delektują się wiejskimi smakołykami przygotowywanymi na Boże Narodzenie. W powietrzu czuć zapach cynamonu i goździków. To pora roku, kiedy gospodyni częstuje gości bożonarodzeniową struclą Weihnachtsstollen, ciastem Zelten, piernikami i grzanym winem.
Komu już ślinka leci i kto chciałby poczuć te smaki i zapachy jeszcze zanim trafi do Południowego Tyrolu, do typowej wiejskiej gospody, może sam w domu te potrawy przygotować. W zakładce "Przepisy" znajdują się wskazówki zachęcające do samodzielnego przygotowania wiejskich specjałów z Południowego Tyrolu.
>
Przepis na ciasto bożonarodzeniowe Zelten z Południowego Tyrolu
Powodzenia!