Lasy, sady owocowe i winnice na zboczach gór zabarwiają się na wiele kolorów, ale słońce wciąż otacza złotym światłem lasy modrzewiowe i skały. Trudno znaleźć piękniejszą scenerię do
wędrówek niż
Południowy Tyrol jesienią. A najlepsze jest to, że można połączyć rozkoszowanie się spokojem z aktywnością, bo po nasłonecznionej, południowej stronie Alp słońce często świeci nawet w listopadzie. Wiele
gospodarstw spod znaku Roter Hahn oferuje gościom możliwość podziwiania jesiennej przyrody z najpiękniejszych
punktów widokowych.
Törggelen - jesień jest taka pyszna
Jesień to szczyt sezonu w „gospodach Buschenschank“. W porze "Törggelen" podaje się tam
młode wino ze
z regionalnymi specjałami pochodzącymi z własnego gospodarstwa. Dla wielu miejscowych i gości jest to wydarzenie, którego nie można przegapić. Roter Hahn w swojej broszurze "
Wykwintne wiejskie smaki" i w internecie w zakładce
Wiejskie gospody poleca 20 lokali.
Wycieczka z
Törggelen:
Promienny, żółty kolor liści starych kasztanowców jesienią tworzy romantyczne tło „
Ketschnweg“ (kasztanowej trasy) proowadzącej od Vahrn koło Brixen do zamku Runkelstein nieopodal Bozen: 60 kilometrów kulinarnej rozkoszy w leżących na tym szlaku wiejskich gospodach.
Trochę południowotyrolskiej jesieni można też
przywieźć ze sobą do domu. Wiele wiejskich gospód produkuje pyszne dżemy owocowe, soki, herbaty, suszone owoce i sery.
Wysokiej jakości wiejskie produkty można kupić bezpośrednio w gospodarstwie, na targowiskach i w wybranych sklepach.
Historia Törggelen
Jesienią, po wytężonym wysiłku okresu zbiorów gospodarz zapraszał swoich pomocników do gospodarstwa na wystawniejszy posiłek, tzw. „Auraumer“. Na obszarach upraw winorośli posiłek taki serwowano najczęściej w piwnicach, gdzie stała prasa do winogron („Torggl“). Stąd też nazwa „Törggelen“.
Czas Törggelen trwa od końca września do końca listopada. Wyjątkowym wydarzeniem jest Törggelen am Ursprung. Oficjalna inauguracja sezonu Törggelen.