Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Sezonowa kuchnia chłopska
Törggelen młode wino w Południowym Tyrolu

Młode wino w Południowym Tyrolu

Törggelen - młode wino u gospodarzy - smaki Południowego Tyrolu

Törggelen - młode wino w gospodzie Buschenschank - Południowy Tyrol
Lasy, sady owocowe i winnice na zboczach gór zabarwiają się na wiele kolorów, ale słońce wciąż otacza złotym światłem lasy modrzewiowe i skały. Trudno znaleźć piękniejszą scenerię do wędrówek niż Południowy Tyrol jesienią. A najlepsze jest to, że można połączyć rozkoszowanie się spokojem z aktywnością, bo po nasłonecznionej, południowej stronie Alp słońce często świeci nawet w listopadzie. Wiele gospodarstw spod znaku Roter Hahn oferuje gościom możliwość podziwiania jesiennej przyrody z najpiękniejszych punktów widokowych.

Törggelen - jesień jest taka pyszna
Jesień to szczyt sezonu w „gospodach Buschenschank“. W porze "Törggelen" podaje się tam młode wino ze z regionalnymi specjałami pochodzącymi z własnego gospodarstwa. Dla wielu miejscowych i gości jest to wydarzenie, którego nie można przegapić. Roter Hahn w swojej broszurze "Wykwintne wiejskie smaki" i w internecie w zakładce Wiejskie gospody poleca 20 lokali.

Wycieczka z Törggelen:
Promienny, żółty kolor liści starych kasztanowców jesienią tworzy romantyczne tło „Ketschnweg“ (kasztanowej trasy) proowadzącej od Vahrn koło Brixen do zamku Runkelstein nieopodal Bozen: 60 kilometrów kulinarnej rozkoszy w leżących na tym szlaku wiejskich gospodach.

Trochę południowotyrolskiej jesieni można też przywieźć ze sobą do domu. Wiele wiejskich gospód produkuje pyszne dżemy owocowe, soki, herbaty, suszone owoce i sery. Wysokiej jakości wiejskie produkty można kupić bezpośrednio w gospodarstwie, na targowiskach i w wybranych sklepach.

Historia Törggelen
Jesienią, po wytężonym wysiłku okresu zbiorów gospodarz zapraszał swoich pomocników do gospodarstwa na wystawniejszy posiłek, tzw. „Auraumer“. Na obszarach upraw winorośli posiłek taki serwowano najczęściej w piwnicach, gdzie stała prasa do winogron („Torggl“). Stąd też nazwa „Törggelen“.
Czas Törggelen trwa od końca września do końca listopada. Wyjątkowym wydarzeniem jest Törggelen am Ursprung. Oficjalna inauguracja sezonu Törggelen.