Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Sezonowa kuchnia chłopska
Okrągłe i dobre – knedle we wszystkich odmianach

Okrągłe i dobre – knedle we wszystkich odmianach

Z podpowiedziami naszej gospodyni knedle udadzą się na pewno

Samodzielne przyrządzanie knedli
Knedle mają w Południowym Tyrolu długą tradycję. Lubią je mali i duzi, bo są różnorodne, smaczne, sysące i dają miłe uczucie, że ma się „w żołądku coś dobrego“.

Dużo książek kucharskich zajmuje się tymi okrągłymi kluskami, które można przyrządzać w nieskończonej liczbie wariantów. Słodkie lub pikantne, pożywne lub lekkie, jako dodatek do zup, dodatek do dań głównych lub samodzielne danie. Poniższe wskazówki dotyczą przygotowania wszystkich rodzajówknedli:
 
  • Przy formowaniu knedli ręce należy dobrze zwilżyć zimną wodą. Ciasto na knedle nie powinno przyklejać się do wewnętrznej strony dłoni.
  • Masę należy dobrze zagnieść. Zanim knedle trafią do wody, muszą być gładkie i okrągłe i nie może być na nich pęknięć. Pęknięcia w cieście umożliwiają wodzie dostanie się do środka klusek. Jeśli tak się stanie, knedle się zapadają, tracą kształt i całość przestaje być apetyczna. Jeśli po uformowaniu knedli posypie się je mąką, lepiej zachowają kształt.
  • Najlepiej zrobić jedną kluskę na próbę . Jeśli przy gotowaniu się zapadnie, do ciasta należy dosypać trochę mąki.
  • Do wody dodać odrobinę soli , a przy cięższych knedlach także dolać bulionu.
  • Knedle zawsze należy wrzucać do wrzącej wody, której temperatura potem się zmniejsza. Przy gotowaniu woda jest gorąca, ale już nie bulgocze.

Kto jednak sam nie chce eksperymentować i woli spróbować knedli z Południowego Tyrolu w autentycznej postaci, powinien odwiedzić jedną z 41 wiejskich gospód „Roter Hahn“ . Tutaj podaje się różne rodzaje knedli takie jak knedle ze speckiem, knedle ze szpinakiem, knedle z wątróbką, knedle z ziołami, knedle z pokrzywą czy knedle z serem przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie i w większości z wykorzystaniem własnych produktów pochodzących z gospodarstwa. Prawdziwy raj dla podniebienia.

> do wiejskiej książki kucharskiej
> do kuchni gospodarstwa Południowego Tyrolu